Pažin: Dijalog države i crkve kad se steknu uslovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 17:59

Pažin: Dijalog države i crkve kad se steknu uslovi

Ministar pravde Zoran Pažin izjavio je danas u parlamentu da će dijalog države i crkve o Zakonu o veroispovesti biti nastavljen kada, kako je rekao, budu ispunjeni uslovi. On je odgovarajući na poslanička pitanja rekao da uspeh tog dijaloga zavisi od obe strane, koliko će prihvatiti argumente i da neće uspostavljati ultimatume.

"Povedimo računa da vređanje institucija sistema ne doprinosi uspehu dijaloga. Vlada ne vodi dijalog da bi relativizovala litije. Potreban nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravni dijalog, a ne političko nadgornjavanje", rekao je Pažin.

Dodao je da je vlada htela dijalog o svakoj preporuci Venecijanske komisije i pre donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, ali tvrdi da nije bilo volje s druge strane.

"SPC ima veliki problem sa etnofiletizmom, a to je jeres i greh. Apostol Pavle je sa tim raskrstio u svojim poslanicama", rekao je Pažin u odgovoru na pitanje poslanika opozicionog Demokratskog fronta Andrije Mandića zašto se čeka na dijaloog, kada je to mitropolit Amfilohije zatražio još pre dve sedmice.

Mandić je potom konstatovao da samo crkva određuje šta je crkva i da o tome ne mogu da odlučuju oni koji su izbačeni iz crkve.

"Crkva je odvojena od države, ne znam zašto ulazite u ovu priču. Vaš je plan da stvorite Pravoslavnu Crkvu u CG, pa nakon toga Pravoslavnu Crkvu na Kosovu, pa u Bosni, pa u Hrvatskoj - što je pokušao Ante Pavelić", rekao je Mandić.

Osvrnuo se i na određene teze prema kojima Njegoš, tobože, nije mislio o Srpstvu jer nije bio u Srbiji.

"Ali Njegoš nikad nije bio u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima… nije bio u 90 odsto Crne Gore. Podgorica je bila Turska do 1878. godine, što mogu Bošnjaci i Albanci da pozdrave aplauzom. Ovo je složena priča. Mislite da sa jednom nacijom koja je nastala 1945. poklopite istorijske tokove", naveo je Mandić.

Istakao je da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti neustavan i neusaglašen sa pravnim normama.

Pozivajući se na mišljenje advokata Ilijane Todorović iz SAD, Mandić je rekao da iza ovoga stoji politička i nacionalna želja da se razori SPC.

"Ne može se SPC dogovarati sa vama na štetu svojih eparhija...Ovo je istorijska bitka. Ko hoće da se menja, neka izvoli. Ali mi koji ne želimo da se odreknemo naše Crkve i predaka - nemamo pravo na to", rekao je Mandić.

Opozicionom SDP-u, građanskom pokretu Odupri se i podgoričkim Vijestima, koji, kako je rekao, nisu ispoljili solidarnost sa progonjenim poslanicima DF-a, a koji su hapšeni i prevoženi maricama kada je izglasan sporni Zakon o slobodi veroispovesti, poručio je da im se ne obraćaju.

"Uveren sam u pobedu. Samo je pitanje kakva će ta naša pobeda da bude. Da li će biti sa otporom ili ćemo naći zajednički jezik i otpevati zajedničko kolo na radost celog naroda", zaključio je Mandić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.