Patrijarh Irinej u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej u Crnoj Gori

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u manastir Podlastva, gde mu je priređen svečani doček, piše portal IN4S.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je ovo veliki dan za hrišćanstvo i manastir Podlastvu i poželeo dobrodošlicu patrijarhu Irineju. Patrijarha srpskog je pozdravio i predsednik opštine Budva Marko Bato Carević.

Patrijarh Irinej će učestvovati u proslavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1.500 godina postojanja Manastira rođenja Presvete Bogorodice – Podlastva, kao i osvećenju paraklisa Svetog kneza Lazara i manastirskih konaka.
Taj ženski manastir se nalazi u mestu Lastva Grbaljska, u opštini Budva. Veruje se da ga je obnovio car Dušan 1350. godine.
Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda. Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici.
Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.
U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je stradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.
Sutra u devet časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom.
U 12 časova za sve prisutne vernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno-umetnički program.
Vernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.