Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament RS odbacio Inckove zakone

Skupština Republike Srpske usvojila zaključke u kojema se kaže da će RS zakazati javno izjašnjavanje, ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nastavi sa pokušajima nametanja i sprovođenjem nepravnih akata.

Parlament Republike Srpske će zakazati javno izjašnjavanje, a srpski predstavnici povući će se iz zajedničkih organa BiH, ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće zakone i njihovo sprovođenje, zaključila je poslanička većina u Narodnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RS.

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopštila je, povodom zaključaka Skupštine Republike Srpske, da su odluke visokog predstavnika konačne i obavezujuće i da je on jedini validan tumač civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

"Opstrukcije ne mogu dovesti ni do kakvog rezultata, niti mogu olakšati tranziciju OHR prema Kancelariji specijalnog predstavnika Evropske unije, što svakako i dalje ostaje naš prioritet", izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol OHR Mario Brkić.

"U slučaju da visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja i sprovođenja pomenutih akata, Narodna skupština zakazaće javno izjašnjavanje o tome. U tim okolnostima svi srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH povlače se iz rada tih organa, zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od strane nezakonite vlasti OHR-a i onih koji to podržavaju", navodi se u zaključcima koji su predlozile poslanički klubovi vladajućih stranaka.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP RS) podržali su i ranije usvojene zaključke Vlade RS kojima se ne prihvata set zakona koji je 18. septembra nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko i

odbija se sprovođenje tih zakona.

Incko je 18. septembra nametnuo set zakona koji se odnose na elektroenergetski sektor i distrikt Brčko.

Poslanici opozicionih stranaka - Srpske demokratske stranke (SDS),  Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske radikalne stranke (SRS RS) nisu glasali za zaključke koje je predložila vladajuća većina, jer su stranke na vlasti prethodno odbile da zajedno sa opozicijom usaglase zaključke u vezi sa odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik.

SDS je predložila da parlament usvoji zaključke da je "neprirodno i neprihvatljivo i za Dejtonski sporazum pogubno, dalje održavanje dvovlašća materijalizovanoh kroz OHR, na jednoj strani, i demokratski izabranih predstavnika i vlada, na drugoj strani".

PDP je tražila da parlament usvoji zaklučke kojima se traži da premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik povuče svoj potpis sa zajedničke izjave "prudske trojke", kojima se BiH organizuje u četiri teritorijalne jedinice.

Dodik: Opozicija je pokazala odanost strancima i visokom predstavniku

U zaključcima Vlade, prema mišljenju premijera Milorada Dodika, ništa nije moglo da se doda ni oduzme. Time što ih nije podržala, naglasio je Dodik, opozicija je pokazala odanost strancima i visokom predstavniku.

"Danas je važno da li ste za Republiku Srpsku ili niste, nemate nijedan razlog da sebe provodite sa pričama koje smo malo pre čuli od ove izdajničke trojke, već sebe da uključite u službu javnog interesa, a ne samo da jurite za pojedinačnim interesima grupe. Ove tri političke partije, Vlada i SKupština, pokazuju svoje apsolutno jedinstvo. Ono će biti iskazano i kroz sprovođenje ovih zaključaka. Mi ćemo nastaviti da radimo na očuvanju naših prava datim u Dejtonu i u našem Ustavu", rekao je Dodik.

Premijer RS se u završnoj reči zahvalio svima koji su podržali stavove Vlade RS u ovim važnim pitanjima i što rasprava nije iskorištena za dnevnopolitičke aspiracije bilo koje političke ili neke druge opcije.

"Zato sam zahvalan svima koji su učestvovali u raspravi, koja je pokazala demokratski kapacitet ovog parlamenta, koji izražava različitost mišljenja, stavova i predloga koji su zadržani u različitim zaključcima", rekao je Dodik.

Kazao je da Vlada ostaje pri tome da stavovi koji su iskazani u uvodnom izlaganju, kao i o onome što je bio njen predlog u vezi zaključaka.

"Ono što su predložile tri političke partije odslikava sve što parlament treba da usvoji", kazao je Dodik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.