Otkriven tajni plan Albanije za napad na SFRJ

Izvor: Mondo, 03.Mar.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven tajni plan Albanije za napad na SFRJ

Komunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije evropske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980, vojnu operaciju "Shperthimi" (Eksplozija) protiv Jugoslavije, piše zagrebački "Jutarnji list".

Tom operacijom Albanija bi, nakon smrti Josipa Broza Tita kad počnu unutrašnje klanovske borbe za vlast u Jugoslaviji, brzom akcijom svoje armije prisvojila Kosovo i delove Makedonije i Crne Gore gde albansko stanovništvo ima većinu, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << list.

To je, na osnovu albanskih i ruskih arhiva, zapisnika sa sednica Politbiroa Partije rada Albanije, i iznesenih sećanja tadašnjeg ministra odbrane Velija Liakaja, objavio ruski istoričar dr Artjom Ulunjan, stručnjak za komunistički pokret u 20. veku na Balkanu iz Instituta za opštu istoriju Ruske akademije nauka.

U tekstu "Tajna operacija 'Eksplozija': kako se Enver Hodža pripremao za 'haos posle Tita'", u januarskom broju časopisa "Slavjanovedenje",

Ulunjan piše da je sada iz dostupnih arhivskih izvora vidljivo da je albanski komunistički vođa Enver Hodža bio opsednut onim što će se dogoditi s Jugoslavijom nakon Tita i da je bio uveren da će tamo nastati krvava borba za vlast između "proruskih" i "proameričkih" snaga.

Hodža je, navodno, bio istovremeno u strahu za vlastiti režim, ali je grozničavo razmišljao kako iz cele situacije da izvuče najviše što se može i, po mogućnosti, dobije Kosovo.

Ulunjan kaže da je Kosovo i jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija, kao jedina država koja nije potpisala završni akt helsinškog samita 1975. godine, na kojem su definisane granice posleratne Evrope.

On navodi izveštaj ministra unutrašnjih poslova Kadri Hazbijua iz novembra 1977. godine, u kojem se "prvi i jedini put" u tako važnom dokumentu Hodžinog režima pominje "da vlada Albanije podržava ideju ujedinjenja svih Albanaca".

"Mi smo (vlada Albanije), kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine s Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo", pisao je Hazbiju, a prenosi zagrebački list.

(Tanjug, na slici Enver Hodža, wikipedia.org)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.