Osudjeni bivši direktor rafinerije i bivši ministar

Izvor: S media, 28.Mar.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osudjeni bivši direktor rafinerije i bivši ministar

Bivši direktor Rafinerije nafte "Brod" Ilija Drpa osudjen je danas pred Okružnim sudom u Banjaluci na dve godine zatvora zbog zaključivanja štetnog ugovore izmedju Rafinerije i firme Vitol, kojim je Republici Srpskoj naneta višemilionska šteta.

Okružni sud je po istom osnovu osudio na 18 meseci zatvora bivšeg ministra privrede i energetike RS Milana Bogičevića.

Prema optužnici, Drpa je kao direktor Rafinerije "Brod" 5. decembra 2003. godine u Londonu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa zastupnicima firme "Vitol" S.A. Ženeva, zaključio ugovor o uslužnoj preradi nafte, prihvatajući uslove ugovora za koje je, kako je navedeno, unapred znao da su štetni po Rafineriju i da se ne mogu ispoštovati.

Podnet zahtev za izručenje Jovana Divjaka BiH

Povlačenje subotičke rakije

Dodik: Izolacija Srpske neće proći

Bogičević se tereti da je u svojstvu ministra, svesnim kršenjem zakona, u ime Vlade RS odobrio izdavanje garancije od resornog ministarstva, iako za to nije imao saglasnost Vlade.

Bogičević je bio ministar privrede i energetike RS u vladi Dragana Mikerevića.

Kompanija Vitol je zbog neizvršenja ugovornih obaveza 28. jula 2006. godine pokrenula sudski spor protiv Rafinerije nafte i RS pred nadležnim sudom u Londonu radi nastale štete i gubitka višeg od 115 miliona dolara.

Potom je postignuta nagodba izmedju Vlade RS i Vitola prema kojoj je Vitolu isplaćeno oko 27,4 miliona dolara.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.