Ostavka hrvatskog ministra turizma

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka hrvatskog ministra turizma

Zbog optužbi da je oštetio republički budžet, hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić podneo ostavku, koju je prihvatio predsednik vlade Zoran Milanović.

Hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić, zbog optužbi da je oštetio budžet Hrvatske, podneo je ostavku, koju je prihvatio premijer Zoran Milanović, saopštila je Vlada Hrvatske.

Ostojić je naveo, u saopštenju ministarstva turizma, da podnosi ostavku "zbog pritisaka" kojima je izložen poslednjih dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a koji su "rezultat neosnovanih optužbi i neistina".

"Hajka ovakvih razmera onemogućava mi da svoj posao obavljam na nivou profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u ministarstvu u proteklom periodu", navodi se u saopštenju.

"Nadam se da će ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastaviti istim smerom kojim smo krenuli i da će nastaviti projekte koje smo započeli", napomenuo je Ostojić, koji će se sutra obratiti medijima.

Ostojić se dovodio u vezu s malverzacijama oko prenamene zemljišta u Istri u šta su bili umešani njegova žena i članovi porodice.

Kako se navodi u saopštenju hrvatske vlade, nakon razgovora s Ostojićem, hrvatski premijer prihvatio je njegovu ostavku.

"Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove vlade i od njih ne misli da odstupi", ističe Vlada i izražava očekivanje da će Istarski demokratski sabor (IDS) kao članica vladajuće koalicije iz čijih je redova došao Ostojić, predložiti novog kandidata za ministra turizma.

Hrvatski mediji najavljuju da bi tema vanredne sednice predsedništva IDS trebalo da bude i izlazak stranke iz vladajuće koalicije. Šef IDS-a i župan Ivan Jakovčić nije komentarisao slučaj.

Sporna kupoprodaja zemljišta na Istri?

Ostojić je dao ostavku nakon što su mediji objavili da je upoznat sa detaljima kupoprodaje zemljišta u istarskom mestu Bale.

Vrednost zemljišta više je puta porasla nakon prenamene u građevinsko zemljište što pređašnji vlasnici nisu mogli isposlovati, pa su je prodali Ostojićevoj svastici.

Ona je navodno u njegovom prisustvu platila zemljište na ruke više nego što je prijavljeno poreskoj upravi, oštetivši tako državni budžet.

Hrvatski ministar je ove sedmice više puta demantovao povezanost s prodajom zemljišta i odbacio bilo kakvu mogućnost da je na to mogao uticati.

Tvrdi i da nije učestvovao u podeli novca, već su kupovinu zemljišta i podelu realizovale njegova supruga i svastika, a da se ta priča već povlačila 2007. godine.

Prema pisanju medija, krivično delo desilo se 2004. godine kada je Ostojić kao šef za turizam Istarske županije informaciju o prenameni zemljišta dao svastici Sandri Perić koja je za male pare prvo kupila zemljište u Balama, a kad je zemljište postalo turistička zona, preprodajom zaradila 24,7 miliona kuna (3,36 miliona evra).

Milanović je pre nekoliko dana rekao da je s Ostojićem razgovarao o tome, ali da u vreme sklapanja koalicije protiv njega nije bilo nikakvih istraga niti krivičnih prijava.

Iz vlade Zorana Milanovića do sada su otišli ministar infrastrukture Zlatko Komadina, ministarka ekologije i građevinarstva Mirela Holi i vicepremijer i ministar privrede Radimir Čačić nakon osude na bezuslovnu zatvorsku kazne za saobraćajnu nesreću u Mađarskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.