Orešković: Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić

Izvor: RTS, 13.Apr.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orešković: Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić

Hrvatski premijer Tihomir Orešković kaže da bivša hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova i predsednica opozicionog HNS-a Vesna Pusić uživa podršku Vlade kao kandidat za generalnog sekretara UN i da je Zagreb neće opstruisati.
To je diplomatska pozicija, pa bih samo rekao da se nadam da ćemo imati priliku da malo sednemo i razgovaramo o njoj kad se gospođa Pusić vrati iz Njujorka, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tihomir Orešković novinarima u Saboru odgovorivši na pitanje podržava li kandidaturu Vesne Pusić, prenosi Hina.

Prvi potpredsednik Vlade i lider najuticajnije vladajuće HDZ Tomislav Karamarko izjavio je ranije da Vlada Hrvatske nije raspravljala o kandidaturi Pusićeve, dok je sama Pusićeva sinoć izjavila da će pred svetskom organizacijom "braniti boje Hrvatske" – uprkos "kontroverzama i dilemama" oko njene kandidature u domaćoj politici.
Karamarko je za regionalnu Televiziju N1 rekao da im se Pusićeva tim povodom nije ni obraćala.
"Mi Pusićevu nismo izabrali, ona je izbor bivše vlade. O tome uopšte nismo razgovarali, niti nam se ona obraćala", rekao je Karamarko.
Inače, Pusićeva je jedan od devet kandidata za naslednika Ban Kimuna, kome mandat ističe krajem 2016.
Za prvog čoveka UN Pusićevu je kandidovala bivša vlada Zorana Milanovića, a spekulisalo se da je nova desno orijentisana vlada ne podržava jer smatra da je odluku o tome trebalo da donese nova vlada.
Pusićeva je, međutim, za hrvatske medije rekla da je njena kandidatura uredna i da je nova vlada nije osporila.
"Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće rešavaćemo jednog dana. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspehu", rekla je Pusićeva.
Prema nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštovati, kandidat iz istočne Evrope na redu je za preuzimanje položaja generalnog sekretara.
"Kandidat iz istočne Evrope i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice oko toga ne dogovore, biće neko iz drugog dela sveta", rekla je Pusićeva.
Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izveštavanja u UN, koji smatra netransparentnim.
Naslednik Ban Kimuna biće poznat u septembru ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.