Opsežna potraga za Antonijom

Izvor: Politika, 29.Jun.2011, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsežna potraga za Antonijom

I pripadnici slovenačke vojske uključeni u potragu za nestalom devojkom za koju Dragan Paravinja tvrdi da ju je ubio

Prema izveštajima agencija

Zagreb – Potraga za sedamnaestogodišnjom Drnišankom Antonijom Bilić, koju je po svom priznanju ubio Dragan Paravinja, postaje sve opsežnija, i po broju učesnika i po korišćenju raznovrsne opreme, prenosi Tanjug.

Pretražuje se šire područje, od mesta Oklaj do Kistanja u severnoj Dalmaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tok i obale reke Krke od Brljana prema hidrocentrali Zmijanje. U potragu, u kojoj je sada više policajaca i ronilaca nego juče kada je bilo 130 pripadnika interventne policije, ronilaca, pripadnika Gorske službe spasavanja i vatrogasaca, uključene su i hrvatska i slovenačka vojska.

Kako izveštava Hrvatska televizija, područje Krke snimaće i dve bespilotne letelice hrvatske vojske (HV) koje su upućene na zahtev MUP-a zajedno s 12 pripadnika HV. Preleteće tok Krke u dužini od oko 35 kilometara, a napravljeni snimci će se potom pregledati.

Pripadnici slovenačke vojske stigli su u pomoć kad je od njih zatražen najmoderniji uređaj za traženje tela koji se koristi u pretraživanju voda. Šest slovenačkih policajaca i vojnika vojnim čamcem i sonarom koji služi za pretragu dna pretražuje Krku i njene rukavce i okolna jezera.

Slovenci su se priključili potrazi na predlog hrvatske specijalne policije i na poziv direktora hrvatske policije Olivera Grbića, a uređaj je ranije uspešno korišćen u Sloveniji prilikom pretrage reka Drave i Soče.

Paravinja u Istočnom Sarajevu očekuje odluku suda u Sokocu hoće li biti optužen u BiH za tamo počinjena nedela, ili će biti izručen Hrvatskoj ili Srbiji koje su najavile podnošenje zahteva za izručenje. Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana poternica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na 4,5 godine zatvora. On je državljanin Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH.

Kako prenosi Beta, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da se ulažu svi napori da Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubistvo maloletne Antonije Bilić, što pre iz BiH bude izručen Hrvatskoj. Ona je ocenila da je „u svem tom užasu dobro da oko tog slučaja postoji dobra volja u susednoj državi”.

Sindikat vozača Hrvatske saopštio je juče da su nadležni organi morali da znaju da je Dragan Paravinja osuđeni silovatelj budući da su rešavali krivične prijave koje je on podnosio protiv bivših poslodavaca.

Predstavnici sindikata su na konferenciji za novinare rekli da je Paravinja svojevremeno bio član tog sindikata, kao i da im se više puta obraćao zbog kršenja ugovora o radu i neisplaćivanja plata od pojedinih poslodavaca.

„Jedno vreme je bio i predmet inspekcijske provere zbog falsifikovanja uverenja, a kod policije se pojavljivao i kao svedok”, rekao je predsednik sindikata Miljenko Gočin, koji se zapitao kako to da nijedan od njegovih poslodavaca nije tražio uverenje o nekažnjavanju.

Zbog nesređene situacije u transportu, smatraju u sindikatu, moglo se dogoditi da osuđeni silovatelj, koji je pri tome u bekstvu i za kojim je raspisana međunarodna poternica, vozi kamion. Prema podacima sindikata, Paravinja je u Hrvatskoj istovremeno radio za dve firme.

------------------------------------------------------------

U Hrvatskoj živi 288 građana koje traže druge zemlje

Zagreb – U Hrvatskoj živi 288 građana kao što je Dragan Paravinja, za kojima su treće zemlje raspisale međunarodne poternice, a koji ne mogu biti izručeni zbog hrvatskog državljanstva, izjavio je načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić za Hrvatsku televiziju, dodavši da na osnovu podataka među njima nema ubica. Paravinjino kretanje u Hrvatskoj je ustavnopravna kategorija, i to niko nema pravo komentarisati, rekao je Bijelić, a prenosi Tanjug.

„Paravinja nije osuđen u Hrvatskoj, a međunarodna poternica raspisana je zbog nejavljanja na izdržavanje kazne od četiri i po godine nakon pravosnažnog krivičnog postupka, tako da ni državno tužilaštvo nije moglo preuzimati krivično gonjenje jer ga nema”, rekao je Bijelić za HTV. „Jedino je bilo moguće da Srbija kao zemlja koja je osudila svog državljanina, ali i državljanina Hrvatske, zatraži od hrvatskog ministarstva pravde da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj.”

Hrvatski mediji preneli su neslužbene izjave iz srpskog ministarstva pravde da nisu ni mogli tražiti od Hrvatske da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj, jer nisu ni znali gde se nalazi.

S. R.

objavljeno: 29.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.