Opozicija zviždala ministru finansija

Izvor: Politika, 16.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija zviždala ministru finansija

Poslanici SDS-a uvodno izlaganje Aleksandra Džombića propratili duvanjem u pištaljke, a zatim su sve opozicione partije napustile sednicu Narodne skupštine

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Posle višečasovne, često vrlo žučne, rasprave Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče rebalans budžeta koji će biti manji za 70 miliona maraka nego što je planirano. Opozicione partije, predvođene Srpskom demokratskom strankom, zamerile >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata i njegovim koalicionim partnerima što su se za kresanje budžeta odlučili uglavnom na račun zdravstvene zaštite, boraca i izbeglih i raseljenih.

Opozicija je posebno bila nezadovoljna ponašanjem ministra finansija Aleksandra Džombića. Njemu je zamereno što se nije izjasnio o više od 50 amandmana opozicionih stranaka na rebalans budžeta, čime je, tvrdi poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica, povredio Poslovnik o radu Narodne skupštine. „Umesto da se izjasni o našim amandmanima, ministar Džombić je u završnoj reči omalovažavao poslanike opozicije", rekao je Mihajlica.

Zbog odbijanja ministra Džombića da poslanicima dostavi „pismo namera upućeno Međunarodnom monetarnom fondu", opozicija je juče napustila sednicu dok je on obrazlagao neophodnost sklapanja stendbaj aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom. Prethodno su poslanici Srpske demokratske stranke početak Džombićevog izlaganja propratili duvanjem u pištaljke. Posle toga poslanici SDS-a, Partije demokratskog progresa i Srpske radikalne stranke napustili su sednicu. U salu su se vratili posle Džombićevog izlaganja.

„I danas imamo potpuno ignorantski odnos ministra finansija Aleksandra Džombića, koji je odbio da nam predoči informacije na osnovu kojih bismo mogli da učestvujemo u raspravi. Mi smo od njega tražili samo da i nas i narod upozna sa obavezama koje će Vlada Republike Srpske, posle sklapanja stendbaj aranžmana, imati prema Međunarodnom monetarnom fondu. Takođe, hteli smo da javnosti obelodani na šta će se potrošiti novac dobijen od Međunarodnog monetarnog fonda. On je odbio da to učini i zato smo zviždanjem hteli da skrenemo pažnju na političko nasilje kojem je opozicija izložena od strane vladajućih partija", rekao je novinarima Bojić.

Odgovarajući na optužbe opozicije, Aleksandar Džombić je rekao da je ona svojim ponašanjem pokazala „nemoć i nervozu" zbog toga što je Republika Srpska ispunila uslove stendbaj aranžmana i što, bez obzira na ekonomsku krizu, nije došlo do smanjenja invalidnina i penzija”.

Govoreći o stanju u prosveti, javnoj upravi i policiji, ministar finansija Republike Srpske je kazao da ne može obećati „da neće biti smanjenja plata". Džombić je rekao da zbog novonastale situacije Vlada Republike Srpske neće moći da ispuni obećanje da će plate prosvetnim radnicima u septembru biti povećane za pet procenata.

Boro Marić

[objavljeno: 16/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.