Opozicija se oštro protivi dogovoru šestorke

Izvor: Press, 21.Nov.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija se oštro protivi dogovoru "šestorke"

Opozicija u BIH oštro je osudila sporazum o programskom delovanju koji su u Mostaru potvrdili lideri šest najuticajnijih stranaka, a koji bi trebalo da predstavlja osnovu za delovanje nove vlasti na nivou države

"Mi ćemo sprovođenje tog sporazuma sprečiti svim demokratskim sredstvima kao što smo ranije sprečili sprovođenje sporazuma iz Karađorđeva i sporazuma (Mate) Boban-(Radovan) Karadžić", izjavio je novinarima predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tihić aludirajući na ranije pokušaje teritorijalne podele BiH.

Iz SDA su ocenili da sporazum šestorke , čija je osnova raniji dogovor lidera Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, predstavlja uvod u formiranje trećeg entiteta u državi i svođenje Bošnjaka na političku manjinu.

SDA smatra neprihvatljivim planove da se entitetima prepuste ovlašćenja za izbor tužioca, ustrojstvo državne službe, regulisanje funkcionisanja Centralne banke BiH i Elektroprenosa BiH.

Stranka za BiH (SBiH) ocenila je kako mostarski sporazum znači najavu postupaka štetnih i opasnih za BiH i njene građane.

Posebno problematičnim smatraju naznake o mogućoj raspodeli državne imovine među entitetima, upozoravajući kako bi to bio direktan udar na državnost, suverenitet i integritet BiH.

Iz Naše stranke (NS), koju je osnovao oskarovac Danis Tanović i koja je zastupljena u parlamentu Federacije BiH i nekim županijskim skupštinama, ocenjeno je kako je stvarna svrha mostarskog sporazuma nastavak procesa etničke teritorijalizacije FBiH i BiH i osnaživanje političkog monopola kroz slabljenje državnih institucija, prenela je Fena.

"Iako predstavljen kao čin napretka, sporazum (iz Mostara) je u stvari najava produbljivanja ustavne i političke krize u zemlji", navodi se u izjavi ove stranke SDP-u.

Pozvani su svi građani BiH i predstavnici međunarodne zajednice da se angažiraju na sprečavanju sprovođenja mostarskog sporazuma.

Lideri nove vladajuće "šestorke" u BiH u utorak su u Mostaru potpisali dokument u kojem se u devet tačaka načelno govori o merama na kojima se namerava postupati u naredne dve godine.

Tako su na uopšten način nabrojani potreba za donošenjem ustavnih rešenja koja će garantovati institucionalnu ravnopravnost svih naroda i građana, usklađivanje zakonodavstva s onim iz Evropske unije, rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH, rešavanje statusa državne i vojne imovine.

Lideri su dali načelnu podršku sporazumu koji su ranije postigli lideri SNSD-a i SDP-a, a kojim je detaljno razrađen plan za promenu načina izbora tužilaca, funkconisanje Centralne banke I roforme izbornog zakonodavstva.

Na mostarskom sastanku je utvrđen i nova vladajuća većina koju će ubudće činiti SDP i SNSD, HDZ BiH I HDZ 1990, Savez za bolju budućnost (SBB) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Prva provera funkcionisanja te većine očekuje se sutra, kada bi trebalo da zaseda Zastupnički dom parlamenta BiH, a na dnevnom redu je izbor bošnjačkog zamenika predsedavajuće tog tela.

Prošlog meseca je sa te funkcije smenjen Denis Bećirović iz SDP-a na zahtev srpskih strnaka iz Republike Srpske koje su sada koalicioni partneri te stranke.

Stoga iz SDP-a najavljuju da bi Bećirović mogao biti ponovo kandidovan na istu funkciju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.