Odnosi Srbije i Crne Gore u pozitivnom smeru

Izvor: S media, 15.Maj.2010, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Srbije i Crne Gore u pozitivnom smeru

Crnogorski diplomata Branko Lukovac ocenio je danas da će odnosi Srbije i Crne Gore nastaviti da se razvijaju u pozitivnom smeru, ali da će još neko vreme biti povremenih zategnutosti nastalih posle odluke o proglašenju nezavisnosti te države.

“Odluka Crne Gore o nezavisnosti je, za Srbiju, imala dejstvo snažnog političkog zemljotresa, koji će, još neko vreme uzrokovati povremena podrhtavanja i talasanja, što će na kraju, dovesti do smirivanja i konsolidacije tla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i odnosa”, rekao je ambasador Lukovac crnogorskoj novinskoj agenciji MINA.

Lukovac, nekadašnji jugoslovenski, a potom i crnogorski ambasador je ocenio da su u odnosima izmedju dve države neophodni razumevanje i "nužan stepen strpljenja".

Povodom odlaganja posete predsednika parlamenta Ranka Krivokapića Beogradu, Lukovac je rekao da ne želi da brani predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Djukić-Dejanović, ali da "Beogradu očigledno ova poseta nije bila prioritet, inače, bi je Srbija sama inicirala, što je, dodao je, uobičajena procedura".

Po Lukovcu, stiče se utisak da crnogorski premijer Milo Djukanović i Krivokapić nisu poželjni u Beogradu jer, delu srpske političke elite i javnosti još nije zaboravljena njihova uloga u opedeljenju za nezavisnost Crne Gore.

Priznanje u Podgorici jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je, dodao je Lukovac, "imalo u tome poseban značaj, pa otuda neodmerena, pogrešna reakcija Srbije."

"Uprkos tome, premijer i predsednik Skupštine treba da budu inicijativni i zainteresovani za susrete sa svojim kolegama na način kako je to, u datim okolnostima najpogodnije, na zvaničan ili nezvaničan način, pod svetlima reflektora ili mimo njih - jer je to interes naših naroda, onih u ime koji se nalaze na tim duznostima", kazao je Lukovac.

Po Lukovcu, značajno je da se održavaju formalni i neformalni susreti, javni i oni koji to nisu, kao i da su dobri odnosi predsednika dve države, Boridsa Tadića i Filipa Vujanovića.

Lukovac smatra da je podjednako važno da Srbija pokaže zrelost i sposobnost da Crnu Goru, kao višestruko manjeg suseda, tretira ravnopravno.

“Jedino tako će pokazati da je spremna da staru matricu odnosa zameni novom i da susedi prepoznaju kod nje novi prilaz i odgovoran odnos prema odnosima u regionu. Samo to može biti put ostvarenju želje Srbije da bude lider u našem regionu”, kazao je on.

Lukovac je ocenio da su od crnogorskog referenduma, maja 2006, odnosi Podgorice i Beograda znatno unapredjeni i mnogo bolji nego što su bili u najvećem delu dve decenije posle tzva. antibirokratske revolucije, a potom postojanja Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Lukovac je ukazao da je za Crnu Goru i njene gradjane važno da su stvoreni uslovi za nesmetano kretanje gradjana, roba, usluga, kapitala, za školovanje, lečenje, socijalno staranje.

Važno je, ocenio je Lukovac, i da postoji dobro razvijena energetske veze, telekomunikaciona i ukupna infrstruktura, kao i interes za investicije.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukovac: Odnosi Srbije i Crne Gore u pozitivnom smeru

Izvor: Blic, 15.Maj.2010

Crnogorski diplomata Branko Lukovac ocenio je danas da će odnosi Srbije i Crne Gore nastaviti da se razvijaju u pozitivnom smeru, ali da će još neko vreme biti povremenih zategnutosti nastalih posle odluke o proglašenju nezavisnosti te države..."Odluka Crne Gore o nezavisnosti je, za Srbiju, imala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.