Obeležena godišnjica pobede nad Turcima i u Budimpešti

Izvor: RTS, 22.Jul.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica pobede nad Turcima i u Budimpešti

Pobeda protiv Otomanskog carstva tokom opsade Beograda 1456. godine bila je najveća pobeda Mađarske u ratovima protiv Turaka i možda čak najveća vojna pobeda Mađarske u istoriji, rekao je ministar odbrane te zemlje Silard Nemet na obeležavanju godišnjice te bitke u Budimpešti.
"U bici koja je trajala skoro tri nedelje, Mađarska je branila ne samo sebe već celu Evropu i hrišćanski svet", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Nemet ispred statue vojskovođe Janoša Hunjadija u zamku Buda u Budimpešti, prenosi MTI.
On je dodao da je vlada Mađarske uverena da je ključ ponovnog uspostavljanja bezbednosti Evrope zaustavljanje migracija, zaštita hrišćanske kulture i poštovanje nacija.
Ranije danas predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, otkrili su u Beogradu spomenik Janošu Hunjadiju, u srpskom narodu poznatom kao Janko Sibinjanin, na Keju oslobođenja u Zemunu.
Na današnji dan pre 562 godine vojska predvođena Hunjadijem pobedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat kule.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.