Novi zločin prema prirodi: Ubijen beloglavi sup

Izvor: Mondo, 14.Dec.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zločin prema prirodi: Ubijen beloglavi sup

Beloglavi sup Perun iz Hrvatske ubijen je na Ulcinjskoj solani, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), navodeći da je pored njega pronađen i odstreljen kudravi pelikan - simbol Skadarskog jezera.

Foto: MONDO/Mario Milojević ilustracja

Bojan Zeković iz CZIP-a, naveo je da pronađeno krilo beloglavog supa Peruna, koji je pre više od mesec nestao na Ulcinjskoj solani, sadrži baline sačme što je dokaz da je ta ptica ubijena.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je objasnio da je redovnom kontrolom zaposlenih u Nacionalnim parkovima koji upravljaju tim područjem, pre dva dana pronađen deo krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj solani.

Zaštitimo ugrožene životinje - od nas zavisi!

Zeković je rekao da su ponovnim obilaženjem terena, u nameri da pronađu ostatak supa, orintolozi CZIP-a pronašli još jednu odstreljenu jedinku, uginulog kudravog pelikana, što je treća mrtva te vrste pronađena u poslednja tri meseca.

"Snimanjem trupa pelikana potvrđeno je i da je poput Peruna i pelikan ubijen", rekao je Zeković.

Zeković je naveo da su obe vrste zaštićene na nacionalnom i na nivou Evropske unije, s obzirom da se nalaze na Aneksu i Direktive o pticama, dok je kudravi pelikan kategorisan i kao globalno ugrožen.

"Kudravi pelikan i beloglavi sup se smatraju najvećim pticama Evrope, a gubitak svake pojedinačne jedinke težak je udarac za prirodu jer je reč o dugovečnim vrstama čija reprodukcija je spora, s obzirom da u proseku odgoje jednog ptića godišnje, a stopa preživljavanja mladih izuzetno je niska", upozorio je Zeković.

Dok se u Vladi Crne Gore, kako je rekao, još penuša šampanjac u čast otvaranja Poglavlja 27 (o ekologiji), na Ulcinjskoj solani se vodi rat protiv prirode, a iz odmazde ubijaju strogo zaštićene ptice, simboli Evrope.

"Odstreljeni beloglavi sup je sredstvima EU telemetrijski praćen na svojoj migraciji, dok je svoj boravak na solani skupo platio i kudravi pelikan, simbol Skadarskog jezera", istakao je Zeković.

Budi EKO-POLICAJAC, prijavi napad na prirodu!

On je rekao da je oporavak populacije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru, najuspešnija priča u zaštiti prirode bazirana na odličnoj saradnji civilnog sektora i institucija.

Zeković smatra da se nakon ovog pronalaska više ne može diskutovati o posljedicama krivolova ili čak njegovom postojanju na teritoriji Ulcinjske solane.

"U svetlu otvorenog Poglavlja 27, gde je zaštita Ulcinjske solane uvrštena kao jedan od uslova za zatvaranje procesa pregovora, apelujemo na crnogorsku vladu, Ministarstvo održivog razvoja i Opštinu Ulcinj, da pokrenu proces koji je obustavljen više od godinu i konačno zaštite sada već potvrđenu smrtonosnu klopku crnogorske prirode, na kojoj ptice umesto utočišta dočekuje metak", poručio je Zeković.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SIMBOLI EVROPE Dve velike zaštićene ptice UBIJENE U CRNOJ GORI

Izvor: Blic, 14.Dec.2018

Beloglavi sup Perun iz Hrvatske ubijen je na Ulcinjskoj solani, a pored njega je pronađen i odstreljeni kudravi pelikan, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.