Novčane naknade ratnim poslanicima i rukovodstvu RS

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2020, 20:13

Novčane naknade ratnim poslanicima i rukovodstvu RS

Parlamentarne stranke iz Republike Srpske (RS) danas su na Palama potpisale "Izjavu o podršci inicijativi za rešavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske".

To donosi isplatu "valorizovanih naknade za ratni period" za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, za tri nekadašnja člana Predsedništva BiH i za članove ratne Vlade Republike Srpske.

Izjavu su potpisali predsednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.

Inicijativa za "valorizovanu naknadu" za 5,5 ratnih godina obuhvata 114 ljudi. Izjava će biti upućena Vladi Republike Srpske, koja će je uputiti Narodnoj skupštini na usvajanje.

Momčilo Krajišnik - predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", rekao je da će isplatom "biti vraćen dug ljudima koji su u toku rata imali snage da stvore Republiku Srpsku".

Navodeći da je Republika Srpska u toku rata imala vojno i civilno-političko krilo, Krajišnik je istakao da je "civilno-političko krilo uspelo da stvori Republiku Srpsku, na koju svi treba da budu ponosni".

On je još kazao da su 1996. godine u Republici Srpskoj usvojena dva zakonska akta - o nadoknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine i rešavanju njihovog stambenog pitanja, ali da nijedan nije sproveden.

"Nikad nikome ništa nije isplaćeno i zaključili smo da bi trebalo na neki način to valorizovati", rekao je Krajišnik.

Po njegovim rečima, zaključeno je da bi te osobe za 5,5 godina - koliko nisu primale platu, trebalo da prime "valorizovanu naknadu" na osnovu poređenja s platom sadašnjih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Krajišnik je rekao da mnogi od poslanika prvog saziva Narodne skupštine RS, ratnih članova Predsedništva i Vlade RS žive teško, neki su bolesni i s malim penzijama "od kojih ne mogu kupiti ni lekove".

Krajišnik (75) je pred Haškim tribunalom 2009. godine bio osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH. U avgustu 2013. godine pušten je na slobodu, posle izdržavanja dve trećine zatvorske kazne.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Novčane naknade ratnim poslanicima i rukovodstvu Republike Srpske

Izvor: B92, 21.Jul.2020

Parlamentarne stranke iz Republike Srpske (RS) danas su na Palama potpisale "Izjavu o podršci inicijativi za rešavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske"...To donosi isplatu "valorizovanih naknade za ratni period" za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, za tri nekadašnja člana Predsedništva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.