Nezirović izručen pravosuđu BiH

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezirović izručen pravosuđu BiH

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine iz SAD-a izručen je Almaz Nezirović, osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.
Almaz Nezirović će nakon izručenja biti predat tužiocu iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga podneti Sudu BiH predlog za određivanje pritvora, preneo je Dnevni avaz.
Almaz Nezirović je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a, na području Dervente, u periodu od aprila do jula 1992. godine, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.
Nezirović je osumnjičen da je, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proleće i leto 1992. godine.
Osumnjičen je da je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a lično učestvovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških fizičkih povreda, nanošenju velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.
Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu sarađivalo sa pravosudnim i policijskim organima Sjedinjenih Američkih Država s ciljem lociranja i izručenja osumnjičenog, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.