Nezavisne: Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

Izvor: RTS, 31.Jul.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisne: Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te slabo održavanih puteva i siromaštva - glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH, pišu "Nezavisne novine".
Istine radi, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Stejt department svojim državljanima savetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

"Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, tržnice i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore", ističu u Stejt departmentu.
Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posećuju turističke atrakcije, a savetuju im da stalno prate informativni program.
"Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina", istakli su oni.
Britanci takođe upozoravaju svoje državljane da je izvesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja.
Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema. Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci verovatnija meta sitnih kriminalaca.
Nemačko Ministarsvo spoljnih poslova skinulo je direktna upozorenja na terorizam sa stranice o BiH. Minska polja, međutim, i dalje su za njih glavna bezbednosna opasnost.
Osim ovih pretnji, posebno upozoravaju na loše puteve, često s lošom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, zbog čega savetuju da se ne putuje noću.
"Snažno sugerišemo da ne primate stopere u automobil. Takvim postupanjem rizikujete da budete krivi za krivično delo trgovine ljudima, posebno ako prelazite državnu granicu", navode u Ministarstvu.

Upozoravaju i na to da zdravstveni sistem ne ispunjava standarde EU, a problematičan je u smislu tehničke opremljenosti, higijenskih uslova i obučenosti.
Austrija stanje bezbednosti u BiH ocenjuje "povećanim rizikom", posebno zbog minskih polja.
"Minska polja u velikom delu nisu očišćena ni duž puteva, a znakovi upozorenja često nisu vidljivi. Napuštanje asfaltiranih puteva čak i u blizini glavnog grada može biti opasno po život", istaknuto je u upozorenju.
Ni Švajcarci ne spominju terorizam, ali minska polja i neeksplodirane granate i dalje vide kao veliki problem.
Iako navode da je od kraja rata postignut veliki napredak, kao veliku opasnost vide etničke tenzije i socijalne nemire usled siromaštva, pa zbog toga svojim državljanima savetuju da izbegavaju velike skupove i kulturne manifestacije.
Kada je reč o saobraćaju i tipičnim upozorenjima zbog loše održavanih puteva, dodatan rizik, prema njima, predstavljaju i agresivni vozači s brzim stilom vožnje.
Minska polja glavna su opasnost i na stranici Ministarstva spoljnih poslova Kanade, a svoje državljane upozoravaju da su sami odgovorni za svoje postupke tokom boravka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.