Nestabilniji odnosi Slovenije i Hrvatske

Izvor: S media, 18.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestabilniji odnosi Slovenije i Hrvatske

Slovenački predsednik Danilo Tirk je izjavio da su odnosi izmedju Slovenije i Hrvatske na veoma osetljivoj tački.

U intrevjuu za današnji ljubljanski list "Dnevnik" Tirk je izneo mišljenje da bi dve države trebalo da nastave pregovore o poslednjem predlogu evropskog komesara za širenje Oli Rena za rešenje pitanja granice izmedju država - koji je do sada najzreliji, i odreknu se agresivnog i uvredljivog rečnika.

"Trenutno smo na veoma osetljivoj tački. Imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nagomilane ne samo neke nerešene probleme već i lošu atmosferu. Doživeli smo šok zbog neuspelog pokušaja atentata na predsednika vlade Slovenije, koji je na sreću sprečen već u ranoj fazi", rekao je još Tirk.

Slovenački predsednik je izneo mišljenje da sve to "zahteva brižljivo i odvagano razmišljanje, koje ne sme biti preterano dugotrajno".

"Zato mi se čini važnim da slovenačko-hrvatskim odnosima u ovom trenutku posvetimo posebnu pažnju. Leto je dobro vreme da o tim stvarima temeljitije razmislimo", rekao je Tirk.

Dodao je da je u ovom trenutku posebno važno "dobro i ispravno oceniti važnost dosadašnjeg angažovanja Evropske komisije i Oli Rena u rešavanju graničnog spora".

Renov predlog od 15.juna, smatra slovenački predsednik, ide "veoma daleko, i u pravom smeru" koji obezbedjuje mogućnost rešenja spora.

"Važno je ne izgubiti tu mogućnost", treba je iskoristiti i nastaviti pregovore o Renovom predlogu, naglasio je Tirk, jer je reč o "najzrelijem, najozbiljnijem predlogu, koji obećava najviše od svega što smo imali do sada u istriji bilateralnih odnosa ili pokušajima rešavanja uz pomoć trećeg", rekao je Tirk u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik".

Slovenačka štampa danas piše da je nakon neuspelog pokušaja atentata na njega, slovenački premijer Borut Pahor odustao od prvobitnih planova za letovanje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.