Nesavesni vozači na udaru novog zakona

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesavesni vozači na udaru novog zakona

Oni koji budu imali od 0,5 do jedan promil alkohola u krvi platiće od 1.000 do 2.000 kuna (140 do 280 evra) i dobiće jedan negativni poen, a u naredna tri meseca ostali bi bez vozačke dozvole

Zagreb – Ako hrvatski Sabor ove sedmice usvoji konačni predlog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi na snagu trebao da stupi prvog dana juna, vozačima će posle nekoliko godina „suvog režima” biti dozvoljeno da popiju malo alkohola, ali će ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čekati i strože kazne, što je važno za vozače iz Srbije koji budu prolazili kroz Hrvatsku ili u nju dolazili na odmor.

Novi zakon tolerisaće 0.5 promila alkohola u krvi za sve vozače osim za profesionalne i mlade vozače do 24 godine, ali će svaka količina izmerenog alkohola povećati visinu kazne za dosuđeni prekršaj, kao na primer za nevezivanje pojasa ili korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje.

Oni koji budu imali od 0,5 do jedan promil platiće od 1.000 do 2.000 kuna (140 do 280 evra) i dobiće jedan negativni poen, a u naredna tri meseca ostali bi bez vozačke dozvole.

Vozači s jedan do 1,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu od 2.000 do 5.000 kuna, dobiće dva negativna poena i biti bez dozvole šest meseci, a za preko 1,5 promila kazna će biti od 5.000 do 15.000 kuna, tri negativna poena i uzimanje dozvole na godinu dana.

Zakonom bi se ukinula obavezna upotreba farova na vozilima po danu osim u zimskim mesecima, zabrana voženja alkoholisane osobe na suvozačkom sedištu, kao i zabrana mladim vozačima da voze između 23 i pet časova bez pratnje lica starijeg od 25 godina.

Vozači koji na licu mesta plate prekršajnu kaznu do hiljadu kuna (oko 140 evra), neće dobijati kaznene poene niti će biti evidentirani kao prekršioci.

Novi zakon predviđa da se vozačka dozvola može poništiti zbog prikupljenih negativnih poena ako vozač, kome je već jednom oduzeta dozvola na neko vreme, u narednih pet godina od isteka te mere prikupi negativnih devet poena. Nakon što mu se dozvola poništiti, vozački ispit moći će ponovo polagati tek nakon dve godine.

Za prebrzu vožnju kazne bi ubuduće bile od 300 do 15.000 kuna pri čemu se najveća kazna predviđa za vožnju u naseljenom mestu s više od 50 kilometara na čas nego što je dozvoljeno, a vozač bi mogao birati između kazne i 60 dana zatvora.

Vožnja istom brzinom van naseljenog mesta kažnjavala bi se od 3.000 do 7.000 kuna, bekstvo s mesta nesreće ili nepoštovanje naređenja policajca za zaustavljanje kažnjavaće se do 7.000 kuna, vožnja bez dozvole 1.000 kuna, a vožnja kroz crveno svetlo i u suprotnom smeru do 5.000 kuna.

Tanjug

[objavljeno: 27/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.