Neprihvatljiv predlog o tablama

Izvor: B92, 26.Sep.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neprihvatljiv predlog o tablama"

Predlog vukovarske Građanske inicijative "Grad, to smo i mi", u vezi s dvojezičnim tablama, poziv je na nepoštovanje zakona, smatra Miodrag Linta.

Ta inicijativa predlaže da se spor s dvojezičnim tablama reši tako što bi se na zgrade državnih institucja s desne strane ulaza postavila tabla na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, a s leve na pet jezika i pisama nacionalnih manjina koje žive u Vukovaru.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Vlada Hrvatske obavezna da obezbedi poštovanje Ustava i Zakona jer je tu obavezu preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom krajem 2011. godine.

To znači da u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalih manjina u svim gradovima i opštinama gde je učešće srpske nacionalne zajednice preko 33 odsto moraju biti postavljene dvojezične table, uključujući Vukovar.

Koalicija istovremeno izražava žaljenje zbog, kako se navodi u saopštenju, činjenice da hrvatska Vlada i hrvatski predsednik Ivo Josipović, nisu čak ni osudili poslednje nasilno skidanje i razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, što predstavlja brutalno kršenje prava srpske nacionalne zajednice.

"To nisu učinili ni hrvatski biskupi, niti hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, Andrej Plenković i Jozo Radoš, a istovremeno su spremni da javno, bez argumenata, napadaju Srbiju da tobože krši ljudska prava Hrvata u Srbiji", navedeno je.

Takođe se ukazuje i da hrvatska Vlada, ukoliko nije sposobna da sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i poštuje preuzete međunarodne obaveze, onda to treba javno i da kaže, a ne da u praksi izvrdava sopstvene zakone, usvojene u cilju zaštite manjinskih zajednica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Linta:neprihvatljive table na jezicima svih manjina

Izvor: Blic, 26.Sep.2014

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da je predlog vukovarske Gradjanske inicijative "Grad, to smo i mi", u vezi s dvojezičnim tablama, poziv na nepoštovanje zakona..Ta inicijativa predlaže da se spor s dvojezičnim tablama reši tako što bi se na zgrade državnih institucja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.