Nastavlja se polemika u BiH zbog moguće revizije tužbe protiv Srbije

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se polemika u BiH zbog moguće revizije tužbe protiv Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanića kaže da od eventualne revizije tužbe BiH protiv Srbije ne može biti ništa, jer je u Međunarodnom sudu pravde u Hagu jasno rečeno da to podrazumeva novu autorizaciju, koje neće biti dok je on u Predsedništvu. Podršku za reviziju Bakir Izetbegović ne može da očekuje ni od Dragana Čovića. Hrvatski član Predsedništva podseća Bakira Izetbegovića da tužba protiv Srbije ne može biti pokrenuta, jer su on i Mladen Ivanić Izetbegoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jasno poručili da po tom pitanju nema konsenzusa.
Mladen Ivanić političku igru vidi u tome što niko ne saziva sednicu Predsedništva BiH na kojoj može da iskoriti pravo veta. Sednicu, kaže, ne traže jer tumače da je Safet Softić i dalje agent BiH.

Predsednik Srpske Milorad Dodik smatra da srpski predstavnici treba da napuste institucije u Sarajevu, čime bi pokazali Bakiru Izetbegoviću da srpski predstavnici ne daju legitimitet za reviziju tužbe protiv Srbije.
Počećemo da radimo, kažu vladajući u Srpskoj, kada se konačno u BiH dogovorimo da jedni druge nećemo da ugrožavamo.
"Nema funkcionisanja Saveta ministara, Parlamentarne skupštine, nema funkcionisanja Doma naroda. Ne može se ništa ni o čemu odlučivati", ukazuje Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske.
U Dodikovom SNSD-u smatraju da članice Saveza za promene koji su njegova opozicija u Banjaluci ali vlast u Sarajevu, a posebno SDS, ne žele da napuste rad u zajedničkim institucijama zbog vlastitih privilegija.
"A onda je Vukota Govedarica rekao: 'Dok ti, Izetbegoviću, podrivaš RS i Srbiju nemoj da brineš, mi ćemo čuvati stabilnost institucija BiH", napominje Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Iz SDS-a nakon sednice Predsedništva stav da će u ponedeljak uputiti pismo Predsedništvu BiH sa upozorenjem da revizija tužbe preti ozbiljnom krizom u Federaciji. Od Ivanića očekuju da zakaže sednicu.
"SDS će doneti odluku na koji način će se politički pozicionirati ako dođe do neželjene odluke", poručuje Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke.
Pokrene li Izetbegović reviziju, iz NDP-a, koji je deo Saveza za promene, najavljuju krivičnu prijavu.
"Krivičnu prijavu ćemo podneti i protiv svih onih koji su Softića lažno predstavljali kao agenta", ističe Momčilo Novaković iz Narodnog demokratskog pokreta.
Najava krivične prijave za Izetbegovićevu SDA je običan pritisak da BiH ne podnese tužbu. Tvrde da je Softić ovlašćeni agent i da će revizije biti ukoliko ima novih dokaza.
Voditeljka jedne emisije predstavila je još 2013. Softića kao agenta BiH u tužbi protiv Srbije, na šta je Softić odgovorio:
"Ja nisam zadovoljan kako ste me predstavili. Ja sam profesor doktor na Univerzitetu u Sarajevu, a bivši agent BiH u sporu protiv Srbije", napomenuo je Softić.
Analitičari kažu da je Izetbegovićeva izjava da BiH čeka najveća postdejtonska kriza počela da se ostvaruje. Uz narušavanje odnosa u regionu, sve lošijih odnosa Sarajeva i Banjaluke sada i sukobi unutar srpskog političkog korpusa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.