Narednih dana polarna zima u zemljama regiona

Izvor: RTS, 04.Jan.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narednih dana polarna zima u zemljama regiona

Prema najavama hidrometeorologa, zemlje regiona će narednih dana zahvatiti veoma hladan talas, koji će u pojedinim delovima spustiti temperaturu ispod minus 20 stepeni Celzijusa.
U Hrvatskoj se očekuje i jak, olujni i orkanski vetar, koji će znato povećati osećaj hladnoće, ali će doprineti smrzavanju mokrih i vodenih površina, saopšteno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteoalarm >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Kvarnerska ostrva, kao i Velebit i severnu Dalmaciju. Upozorenje stupa na snagu večeras u ponoć.
Očekuje se da će olujna i orkanska bura dostizati brzinu od 45 do 95 kilometara na sat, s najjačim udarima od 110 do 185 kilometara na sat.
Sve službe za zaštitu i spasavanje u kontaktu su s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, hitnih službi, apleuju nadležni, uz napomenu da je čelnicima tih službi skrenuta pažnja na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području, te da po potrebi aktiviraju Štabove civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija upute građane da se snadbeju lekovima, prehrambenim proizvodima i dečjom opremom.
U slučaju jake zime, hrvatska Državni uprava za zaštitu i spasavanje (DUZS) upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru, da pre izlaska na otvoreno obuku dovoljno toplu slojevitu odeću i obuću i da ne zaborave da zaštite glavu i šake.
Građani bi takođe trebalo da izbegavaju zaleđene vodene površine zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja, a da u prostorijama koje nisu grejane ispuste vodu iz vodovodnih cevi, cisterni ili bojlera, sistema centralnog grejanja, pa čak i u toaletima.
Ekstremno niske temperature se narednih dana očekuju i u Bosni i Hercegovini, a u subotu će se na planinama živa na termometru spustiti na 24 stepena ispod nule, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Reč je o hladnoj vazdušnoj masi s područa Evroazije. Ona će doneti ekstremnu hladnoću na zapadni deo Balkana, što će stvoriti temperature niže od prosečnih za januar.
Klimatolog Ibrahim Hadžismajlović je za sarajevski portal Kliks rekao da se od petka do kraja sedmice i nekoliko dana naredne sedmice očekuju dosta niske temperature.
Tokom naredne sedmice, od 9. do 15. januara 2017, zadržaće se slično vreme s dosta niskim temperaturama, te će prosečne dnevne vrednosti takođe ići prema nuli. Iz FHMZ BiH kažu da je reč o ekstremno niskim temperaturama, te će u skladu s tim biti izdato narandžasto upozorenje za niske temperature vazduha.
Kada je reč o rekordnim minimalnim temperaturama vazduha, na Bjelašnici je najhladnije bilo 2. januara 1905. godine, kada su izmerena -33 stepena.
U Livnu je 11. novembra 1967. godine izmereno -29,6 stepeni, a u Bugojnu 13. januara 1985. godine -29,4 stepena.
Kada je reč o glavnom gradu BiH, rekord je zabeležen 24. januara 1964. godine, kada je izmereno -26,4 stepena Celzijua.
Veći broj lomova ekstremiteta
Zbog niskih temperatura i vremenskih neprilika poslednjih dana, više posla imaju i lekari Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo, koji imaju povećan prijem pacijenata zbog lomova ekstremiteta.
Lekari preporučuju građanima da po niskim temperaturama što manje vremena provode na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru, a to se posebno odnosi na hronične bolesnike, decu, trudnice i starije osobe.
"Pre izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta – šaka i stopala", navode iz domova zdravlja.
Takođe se preporučuje izbegavanje bespotrebnog kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.
I u Crnoj Gori se od petka najavljuju polarne hladnoće na celoj teritoriji države. Jutarnja temperatura u Podgorici će se za vikend spustiti na -11 stepeni, dok će na Žabljaku biti polarnih -28 stepeni.
Sutra se u Crnoj Gori predviđa umereno do potpuno oblačno, u južnim predelima povremena kiša, u ostalim predelima susnežica i sneg, a ponegde su i u kontinentalnim predelima na jugu kratkotrajno mogući susnežica i sneg.
U poslepodnevnim satima i tokom noći se očekuje jačanje severnog i severoistočnog vetra, osetan pad temperature, prvenstveno na jugu prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, dok će na severu zemlje biti jakih snežnih mećava.
Tokom dana će severni i severoistočni vetar biti u pojačanju, u noćnim satima pojačan i veoma jak, i dostići će udare olujne i orkanske jačine.
U Podgorici će se, za dane vikenda, jutarnja temperatura spustiti na rekordnih -11 stepeni, dok se kao najviša dnevna očekuje oko -5 stepeni.
Na Žabljaku će, kako procenjuju meteorolozi, jutarnja temperatura biti oko -28 stepeni, a najviša dnevna -20.
U Budvi se u subotu očekuje jutarnja temperatura oko -7, a najviša dnevna oko 5 stepeni Celzijusa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izuteno hladni val stiže u države regije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jan.2017

U Hrvatskoj se očekuje  jak, olujni i orkanski vjetar, koji će znato povećati osjećaj hladnoće, ali će doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, saopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Kvarnerska otoka, kao i Velebit...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.