Napunila stotu, štrika kao da joj je pedeset

Izvor: Politika, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napunila stotu, štrika kao da joj je pedeset

Popijem ponekad čašicu prave šljive, može i pivo, a medovaču svako jutro i pred ručak, kaže Mika Ćulibrk, najstarija Prijedorčanka

Prijedor –Prijedorčanka Mika Ćulibrk nedavno jeu krugu najbližih proslavila stoti rođendan, a ukutak koji deli sa sedamdesettrogodišnjom kćerkom Milevom u prigradskom naselju Urije danima su dolazili gosti.

– Krećem se jošbez problema, zdravlje me dobrosluži i ništa me posebno ne boli, kazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << baka Mika dodajućida vidi i čuje kao i pre pedeset godina. Zato u šali često kaže da se oseća kao pedesetogodišnjakinja. Ni štap jojne treba, kažeda je u noge još sigurna.

Ćerka Mileva dodajeda je njena majka fenomen i da lekaru nije išla godinama.

– Sa 73 godine dobro samoronula, a ona je zdravija i vitkija od mene. Ponekad joj izmerim pritisak koji je kao iz knjige,idealan, priča Mileva dodajućida na majčino zdravlje nije,na svu sreću,uticao izbeglički život koji ih je, nakon napuštanja rodnih Vranaca,kod Bosanske Krupe doneo u Prijedor.Ove starice žive od 160 maraka porodične penzije koju Mika prima već više od pet decenija.Uspevaju da obezbedeosnovno za život i ne oskudevaju niučemu.

–Popijem ponekad čašicu prave šljive,može i pivo, a medovaču svako jutro i pred ručak, kaže najstarija Prijedorčanka i podseća da se ne treba čuditi njenoj dugovečnosti jer je to, kaže, po rodbinskoj liniji. Preci sa očeve strane bake Mike živeli su, saznajemo,pun vek, a njen deda Todor čak 116 godina.

Iako ima toliko godina ne zaboravlja na ručni rad koji je i danas, uprkos godinama,ispunjava. Dok veštim prstima premeće pletivo podseća se na težak životni put. Rodila je četvoro dece. Prvo je umrlo odmah po rođenju a zatim je sredinom tridesetih godina proteklog veka rodila Milevu. Dve godine kasnije na svet je donela sina a potom još jednu kćerku. Muža je izgubila u onom davnom ratu tako da je sav teret oko dece i kuće pao na njena pleća. Ipak, danas se rado seća tih dana kada je uspela decu daizvedena put i obezbedi im osnovno u životu.

–Ne marim za starost i ne plašim se godina. Dokle ću ovako –ne znam, kaže na kraju baka Mika i veli da nije isključeno da se i dogodine vidimo na Todorovu subotu, dankada bi ona, ako bog da zdravlja mogla obeležiti sto prvi rođendan.

I. Kotlić

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.