Napadi iz Sarajeva zbog čestitke; Abazović odgovorio FOTO

Izvor: B92, 10.Jan.2021, 20:54

Napadi iz Sarajeva zbog čestitke; Abazović odgovorio FOTO

Podgorica -- Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić meta je napada iz Sarajeva zbog Dana Republike Srpske, koji je obeležen 9. januara.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je kao "izraz dubokog nepoštovanja države Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda BiH, čestitku koju je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio povodom obeležavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska", preneli su bosanskohercegovački mediji.

Komšić je dodao kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "očekuje od Vlade Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Crne Gore koji je direktno usmeren protiv suvereniteta države BiH".

Zatražio je i izvinjenje Krivokapićevih koalicionih partnera, nazivajući Dan Republike „datumom koji u kolektivnoj svesti građana BiH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad BiH i početak provođenja genocidnog projekta te politike“.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da su čestitke povodom Dana RS koje stižu iz susedstva "odraz nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet".

"Čestitke koje su povodom neustavnog dana entiteta RS uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ne poštujući odluke Ustavnog suda BiH, odraz su nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet", rekao je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Izrazio je uverenje da ove poruke "razumeju i u Briselu i Vašingtonu".

"Posebno je razočaravajuće to što se premijer Crne Gore i to nakon što su se institucije te naše susedne zemlje jasno i nedvosmisleno odredile o genocidu u Srebrenici i događajima iz perioda agresije na BiH, priključio podršci koju zvanični Beograd pruža politici koja slavi velikosrpsku ideologiju i zla koja je ona proizvela", naveo je Džaferović.

Na kritike iz Sarajeva odgovorio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je napomenuo da vlada te zemlje zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije.

"Želimo najbolje odnose sa državama regiona. Ruka prijateljstva Vlade Crne Gore pružena je svima, to važi i za Bosnu i Hercegovin", napisao je Abazović na Tviteru.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić zatražio je večeras još jednom da se Vlada Crne Gore ''zvanično'' oglasi povodom čestitke koju je premijer Zdravko Krivokapić, prema pisanju medija, uputio Republici Srpskoj povodom Dana RS.

Iz Komšićevog kabineta su saopštili da on nema zvaničan profil na Tviteru i da je porptredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović u odgovoru na Komšićeve kritike u svom tvitu tagovao profil @ZeljkoBiH, za koji tvrde da je lažan.

Iz Komšićevog Kabineta su pozvali Tviter da blokira lažni profil, “koji se upustio u komunikaciju s Abazovićem”.

“I dalje očekujemo zvaničnu reakciju Vlade Crne Gore i potpredsednika Vlade”, rečeno je iz Kabineta, prenosi Fena.

Premijer Zdravko Krivokapić nije zvanično čestitao praznik predsjednici Republike Srpske (RS) Željki Cvijanović, kazali su agenciji MINA iz kabineta premijera, navodeći da se radilo o privatnom razgovoru.

„Zvanične čestitke nije bilo, inače bi je objavili na sajtu Vlade ili na Tviteru. To je bio privatan razgovor premijera sa Cvijanović“, kazali su iz Krivokapićevog kabineta.

Više medija je objavilo da je predsednica Republike Srpske Žaljka Cvijanović kazala da je Krivokapić čestitao Dan Republike Srpske, pozivajući se na Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS), pišu podgoričke "Vijesti".

Na sajtu RTRS je kratko navedeno kako je Cvijanović rekla „da je zahvalna i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, uz želju da dve zemlje blisko sarađuju u svim oblastima“.

Cvijanović je saopštila na jučerašnjoj pres konferenciji da joj je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u telefonskom razgovoru čestitao „sve naše praznike“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.