Napad na ime Republike Srpske je kopanje groba BiH

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napad na ime Republike Srpske je 'kopanje groba' BiH"

"Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ukoliko zaista planira da uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH da se preispita ustavnost imena Republika Srpska, time 'kopa grob' BiH i to će dovesti do blokade države", smatraju stručnjaci, prenose "Nezavisne".

Iako mediji u BiH i regionu bruje o najnovijoj inicijativi Izetbegovića, neki zvaničnici SDA tvrde da je to spin javnosti i da se "o tome nije razgovaralo". Iako još nema zvanične >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << inicijative, već samo najava, stižu oštre reakcije.

Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, smatra da predstavnici Saveza za promene koji čine vlast na nivou BiH treba da napuste sve institucije i da blokiraju procese dok Izetbegović ne odustane od ekstremističkih projekata. On je ocenio da bi u suprotnom predstavnici Saveza za promene bili zajedno sa Izetbegovićem u tom projektu.

Stevandić je dodao da je "jedinstvo Srba moguće kada na nivou BiH budu predstavnici RS koji će biti odgovorni i predstavljati RS, a ne svoje partije, i koji će biti lojalni Srpskoj, a ne Izetbegoviću".

- Ako Izetbegović traži da se RS nazove Republikom Srba, Bošnjaka i Hrvata, onda se postavlja pitanje kako će se zvati Federacija BiH. Svim ovim je BiH naneto previše štete. Ide se u pravcu stvaranja lažnih svetinja bez ikakve vizije za budućnost - rekao je Krstan Simić, ekspert za međunarodno pravo.

Miroslav Brčkalo, generalni sekretar PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, kazao je da je pitanje može li se uopšte osporiti naziv Republika Srpska, a u slučaju da dođe do te apelacije, to bi značilo teško stanje u BiH.

- Bakir Izetbegović će s ovim zahtevom biti grobar BiH . rekao je Brčkalo.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da bi napad Izetbegovića na naziv RS mogao predstavljati siguran početak kraja BiH jer se time narušava Dejtonski sporazum.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Izetbegović "kopa grob" BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2017

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ukoliko zaista planira da uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH da se preispita ustavnost imena Republika Srpska, time "kopa grob" BiH i to će dovesti do blokade ili početka kraja BiH...To je ocena većine sagovornika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.