Najbogatiji Hrvati žive u Istri

Izvor: Mondo, 12.Feb.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatiji Hrvati žive u Istri

Istra nije postala samo omiljeni "drugi dom" bogatijeg dela populacije, već i njeni stanovnici imaju najviši nivo životnog standarda u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje Ekonomskog instituta iz Zagreba.

Na pitanje gde se živi najbolje bez mnogo razmišljanja gotovo svako u Hrvatskoj će odgovoriti - u Zagrebu, međutim, statistika pokazuje da je najbogatija hrvatska regija zapravo Istra, prenosi dnevnik "Jutarnji list" rezultate studije Instituta.

Najizdašniji kući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << budžet imaju Istrani i Zagrepčani, a slučajno ili ne dve najbogatije županije ujedno su glavna poprišta borbe za vlast.

Nadmoć Istre još je vidljivija pogleda li se nivo siromaštva: u Istri je siromašno samo 3,9 odsto stanovnika, dok ih je u Zagrebu već solidnih 7,9 procenata.

Odgovor na pitanje šta se to dogodilo da je Zagreb izgubio prvo mesto na lestvici bogatih županija pokušao je da da autor studije Ivica Rubilo naglasivši, između ostalog, da je očito da građani imaju i dodatne prihode, verovatno najviše od poslova u turizmu.

Od koristi je sigurno, dodao je i blizina Italije, ne samo zbog dolazaka turista i van sezone, već i zato što mnogi tamo nalaze neki posao.

Predrag Bejaković sa Instituta za javne finansije tvrdi da za njega ovi podaci nisu iznenađenje, a "prednost" Istre objašnjava i istorijskim i sociološkim razlozima.

"Istra je oduvek bila najbogatiji deo Hrvatske, istorijski gledano zbog jačeg uticaja Austrije u Austro-Ugarskoj, blizine Slovenije i Italije...pa zbog toga i ranije industrijalizacije u odnosu na druge delove Hrvatske ili područja Dalmacije koja su dugo bila slabo privredno povezana s kontinentalnim delom zemlje", mišljenje je Bejakovića.

Prema istraživanju Ekonomskog instituta, siromaštvo u Hrvatskoj je neravnomerno raspoređeno - tri najsiromašnije županije su Virovitičko-podravska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka, pa gotovo svaki drugi stanovnik šireg područja Karlovca i Virovitice živi u siromaštvu.

(Tanjug Foto Wikipedia.org)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Istra prvi put bogatija od Zagreba

Izvor: B92, 12.Feb.2013

Istra nije postala samo omiljeni "drugi dom" bogatijeg dela populacije, već i njeni stanovnici imaju najviši nivo životnog standarda u Hrvatskoj...Na pitanje gde se živi najbolje bez mnogo razmišljanja gotovo svako u Hrvatskoj će odgovoriti - u Zagrebu, međutim, statistika pokazuje da je najbogatija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.