Nagrada Dušan Bogavac: Mediji pod baražnom vatrom vlasti

Izvor: VOA, 23.Okt.2019, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Dušan Bogavac": Mediji pod baražnom vatrom vlasti

Redakcija N1 i novinar NIN-a Vuk Cvijić dobili su ovogodišnju nagradu "Dušan Bogavac", koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, a mala svečanost u Medija centru počela je apluzom hrabrim uzbunjivačima, poput Aleksandra Obradovića iz Krušika. Obrazlažući odluku žirija, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je istakao da N1 i preostali nezavisni mediji svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavljaju posao Javnog medijskog servisa Srbije, a urednik na televiziji N1 Igor Božić, u izjavi za Glas Amerike ističe da gledanost i praćenost ove televizije i sajta govori da rade pravu stvar: "Mislim da je ova nagrada došla u pravom trenutku zato što smo bukvalno pod baražnom vatrom izloženi prethodnih nedelja i dana. Tako da ovo što smo danas dobili nagradu, što je redakcija dobila nagradu, jeste neka vrsta podstreka da ne pokleknu. Jer nije jednostavno kada vas svaki dan Ištvani Kajići ili slični takozvani autori kleveću i vređaju, da vi istrajete u profesionalnom bavljenju ovim poslom", kaže Božić. Urednica u nedeljniku NIN Vesna Mališić u izjavi za Glas Amerike kaže da se jasno vidi da je istraživačko novinarstvo najteži deo profesije i da to i ova nagrada pokazuje. "Mi se ponovo vraćamo na to da ova profesija živi od fanatizma pojedinaca i fanatizma redakcija. Mi smo poslednji Mohikanci, koji veruju da ima smisla boriti se za istinu, da ima smisla boriti se za javni interes. I mođžda nikada kao sada ne osećamo koliko smo ograđeni, kao u nekom toru izolovani", a na pitanje kako se boriti protiv sistema i ostati dosledan profesionalnim standardima, kaže: "Mi ne možemo da se borimo protiv ovakvog sistema desinformisanja i laži osim istinom. Na margini - na margini ako treba. Prošli smo mi i slične situacije, pa smo nekako izašli na zelenu granu. Nadam se da ćemo i sada". Igor Božić dodaje:  "Nema odgovora na to pitanje. Dakle, možete da reagujete samo onako kako zaista i mislite, a to je da upozorite svaki put kada imate neku pretnju, da to pokažete javno. I jedino nam preostaje da nas javnost štiti, pošto očigledno da oni koji vode ovu državi nemaju nameru da to rade". Uostalom, moglo bi se reći da su, kao i Aleksandar Obradović iz Krušika, i nezavisni mediji postali svojevrsni uzbunjivači javnosti - jer govore o onim stvarima kojih na medijima pod kontrolom vlasti nema ni u tragovima. Nažalost, sudbina i uzbunjivača i nezavisnih medija je gotovo identična - o čemu svedoči i ono što se događa Obradoviću, ali i televiziji N1. A teško je odoleti utisku da vlast - i te kako - ima veze sa tim.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Poslednji Mohikanci u borbi za istinu

Izvor: VOA, 23.Okt.2019

Redakcija N1 i novinar NIN-a Vuk Cvijić dobili su ovogodišnju nagradu "Dušan Bogavac", koja se dodeljuje za etiku i hrabrost. Tom prilikom članovi ove dve redakcije govorili su za Glas Amerike o položaju u kojem se nalaze mediji u Srbiji, ali i o tome kako prevazići sve težu situaciju s kojom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.