Nabavkom raketa Hrvati krše Dejtonski sporazum

Izvor: Mondo, 15.Jan.2016, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nabavkom raketa Hrvati krše Dejtonski sporazum"

Zamenik ministra odbrane BiH Dragan Jerinić rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum precizno propisao maksimalnu količinu naoružanja za sve zemlje u regionu i da Hrvatska ne može i ne sme nabavljati više od onoga što je propisano.

Foto: screenshot/YouTube

"Hrvatska bi u suprotnom prekršila taj mirovni ugovor. Nisam upoznat sa kojim količinama oni trenutno raspolažu, ali zacrtani balans ne bi smio biti narušen", rekao je Jerinić.

On je za "Pres >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Republika Srpska" ocenio da je u ovom slučaju više reč o "prepucavanjima Hrvatske i Srbije", dodajući da ni jedna od ekonomija tih zemalja nije toliko razvijena da bi sebi mogla da priušti ovakvu vrstu naoružanja.

Član Komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić smatra da je nabavka naoružanja u regionu još samo na "verbalnom nivou", te da se vodi očigledna borba zbog vojnog liderstva na Balkanu i "igra nerava" u kojoj svoju ulogu imaju NATO i Rusija.

Nameru Hrvatske da nabavi balističke rakete zvaničnici Srbije su ocijenili nedobrosusjedskim potezom, koji ne vodi ka pomirenju u regionu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.