Mostar, petoro uhapšeno zbog ratnog zločina

Izvor: RTS, 28.Avg.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar, petoro uhapšeno zbog ratnog zločina

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili jutros na širem području Mostara pet osoba, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv hrvatskih civila na području Potoka, u opštini Mostar, tokom 1993. godine.

Osumnjičeni E. Ć. (58), H. Č. (72), I. D. (59), S. K. (50) i M. K. (49) su bivši pripadnici Armije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni osumnjičeni da su u svojstvu upravnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvora i vojnika Armije BiH uhapsili hrvatske civile koje su potom držali, mučili i zlostavljali u privatnim objektima "Omorikine" i "Skenderine", kao i u logoru u školi u Potocima kod Mostara.

"Oni se terete i za prisiljavanja na prinudni rad, sve sa namerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sistem zlostavljanja zatvorenika, civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u privatnim objektima 'Omorikine' i 'Skenderine' i u logoru u osnovnoj školi u Potocima", saopštilo je Tužilaštvo.

U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, decu i starce, a više zatvorenika je smrtno stradalo.

Osumnjičeni su privedeni po osnovu individualne i komandne odgovornosti, kao i saučesništva.

Nad ovim osobama biće sprovedena kriminalistička istraga, a zatim će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), prenosi Tanjug.

Inače, akcija je realizovana u saradnji s pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, po naredbi Tužilaštva BiH, preneli su lokalni mediji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.