Mitropolija: Vlast inspiriše Kadiju

Izvor: B92, 31.Jul.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija: Vlast inspiriše Kadiju

Podgorica -- Mitropolija SPC u Crnoj Gori ocenila je da je incident u Njegušima i izbacivanje Srba iz restorana Mila Kadije inspirisan porukama koje "stižu iz vrha vlasti" .

Mitropolija, u reagovanju povodom incidenta na Njegušima, pominje predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića koji, kako je navedeno, SPC naziva okupatorskom crkvom, a njenog mitrolita Amfilohija "okupatorom" cetinjskog manastira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kadija je iz svog restorana u Etno selu Kadmi izbacio Veselinku Rajković, njeno petoro dece i monahinju SPC, ne dozvolivši im da ručaju u njegovom objektu zbog toga što su Srbi.

Na postupak Kadije reagovale su i neke političke stranke i nevladine organziacije, a crnogorski zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković je o pomenutom incidentiu formirao poseban predmet.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčcilo Vuksanović je saopštio da incident na Njegušima nije pojedinačan slučaj i da ima pojava "šikaniranja" Srba u Crnoj Gori.

U saopštenju Skupštine opštine Cetinje je navedeno da su informaciju o incidentu u Njegušima saznali iz medija.

"Ukoliko je sve što je navedeno verodostojno, onda treba naglasiti da je reč o neprimerenom postupku", saopštila je SO Cetinje.

Međutim, visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević tvrdi, kako su neki mediji preneli, da on ima informacije da se pomenuti incident na Njegušima nije ni dogodio.

Prema rečima Konjevića, "generalni je stav da je svaka vrsta netrpeljivosti neprihvatljiva", ali, kako je naveo, ako se tako nešto i desilo, onako kako je opisao list "Vijesti", onda je to pojedinačni slučaj koji ne može ugroziti tradicionalne dobre medjunacionalne odnose u Crnoj Gori.

Lider najjače opozicione stranke SNP Srđan Milić oštro je osudio događaj na Njegušima. On je naveo da je u pitanju vandalizam najgore vrste i pozvao državne organe da hitno reaguju, kako se u Crnoj Gori više ne bi čule takve šovinističke poruke.

Slučaj koji je podigao mnogo prašine i u Srbiji i u Crnoj Gori u žiži je i danas, bilo je spekulacija da je restoran demoliran, a Kadija je obavestio policiju da dobija preteće SMS poruke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.