Miroslav Tuđman optužio Izetbegovića za terorizam

Izvor: RTS, 30.Avg.2017, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Tuđman optužio Izetbegovića za terorizam

Islamski terorizam začet je 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, tvrdi poslanik HDZ-a u Hrvatskom saboru Miroslav Tuđman, navodeći da je za to zaslužan Alija Izetbegović.
"Ovo što se sada događa po Evropi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave", naveo je Tuđman u intervjuu za nedeljnik Globus.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tuđman, koji je autor knjige "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića", istakao je da su brigade Armije BiH, koje su nosile naziv "muslimanske" i imale arapske oznake, išle u bitke sa pokličom "Alahu-ekber".
"Činjenica je da su od ranih 90-ih, i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli da dolaze mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića", objasnio je sin bivšeg hrvatskog predsednika.
On je ocenio da je Izetbegović bio jedan od ključnih ljudi koji su kreirali istoriju i da su njegovi stavovi postali zvanični stavovi Stranke demokratske akcije (SDA) i BiH.
"Uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma, on je mudžahedinima garantovao da neće biti proterani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri nedelje posle 11. septembra 2001. godine Izetbegović morao da podnese ostavku", ističe Tuđman.
"Ključno je ono što je Izetbegović definisao u svojoj zreloj fazi, upravo u Islamskoj deklaraciji, da je nacija zamena Zapada da bi se uništio islam. Naime, on smatra da je islam vrhunac demokratije i najdemokratičniji oblik društvenog uređenja. Dosledno je bio na stajalištu da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima", naglasio je on.
Tuđman je istakao da je posledica toga negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba, a s druge strane se glorifikuje Osmansko carstvo kao najbolje rešenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu "Bosnu".
"A to je istorijski nesporazum. Za Bošnjake je Osmansko carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je prošlost ono što razdvaja, a ne ono što integriše narode u BiH", kaže Tuđman.
Upitan koliko je, po njegovom mišljenju, realna opasnost od islamskog ekstremizma, pa i terorizma, koji bi mogao imati svoju evropsku bazu u današnjoj BiH, rekao je da je ključno pitanje kako će bošnjačke elite definisati svoj identitet i koliko će to potrajati.
On smatra da, ako prevlada ovaj Izetbegovićev koncept u kojem je versko primarno, onda možemo očekivati radikalizaciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.