Milanovića podržalo sedam manjinskih stranaka

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanovića podržalo sedam manjinskih stranaka

Sedam od ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina dalo je podršku aktuelnom premijeru i lideru SDP-a Zoranu Milanoviću da pokuša da sastavi vladu. Jedina koja tu podršku nije potpisala je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.
Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi je nakon sastanka Kluba nacionalnih manjina u Saboru da daju podršku koaliciji "Hrvatska raste", odnosno mandataru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zoranu Milanoviću.

Potvrdio je kako se sastanku nije odazvala zastupnica albanske manjine. "Ona je bila pozvana, a za sve ostalo pitajte nju", naveo je Kajtazi.
Rekao je i da su izjave o podršci Milanoviću sedmorica zastupnika potpisala danas, a sutra će njihovi potpisi biti priloženi ostalima koji podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i odneseni na konsultacije kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović.
Ermina Lekaj Prljaskaj nije bila dostupna za izjavu, a činjenicu da im nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim zastupnicima u Klubu nacionalnih manjina tumače kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba.
Zbog toga tumače kako više ne vredi ni njen potpis na zajedničkom programskom dokumentu od pre desetak dana, a na osnovu kojeg će manjinski zastupnici pregovarati o sporazumu s mandatarom, kada on bude određen.
U Klubu nezvanično tumače i da su potpisi Milanoviću tek prethodni potpisi s kojima će on zatražiti od predsednice da mu poveri mandat za sastavljanje vlade, a da će se tek nakon utvrđivanja mandatara razgovarati o usuglašavanju programa.
S osvojenih 56 zastupničkih mandata na parlamentarnim izborima, tri IDS-ova, jednim mandatom reformista te današnjim potpisom "manjinaca", SDP-ova koalicija "Hrvatska raste" trenutno uživa podršku ukupno 67 izabranih zastupnika.
Za dobijanje mandata za sastavljanje vlade po Ustavu je potrebna podrska natpolovične većine svih izabranih zastupnika, odnosno njih 76, preneo je Indeks.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pupovac desna ruka Milanoviću u novoj Vladi?

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2015, 09:45

ZAGREB - SDP je spreman Miloradu Pupovcu ponuditi mjesto potpredsjednika Vlade, informacija je koja se zadnjih dana sve češće spominje na Iblerovu trgu kao potpuno izgledna ako koalicija "Hrvatska raste" na svoju stranu pridobije većinu zastupnika u Saboru i dobije mandat za sastavljanje Vlade, piše...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.