Milačić: Zaštititi Crkvu u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milačić: Zaštititi Crkvu u Crnoj Gori

Predsednik partije Prava Crna Gora, Marko Milačić, reagovao je na kritike crnogorske vlasti koja je, najavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da u Nikšić na crkveno-narodni sabor donese mošti Svetog Vasilija Ostroškog, ocenila zloupotrebom u političke svrhe, uz poruku da oni na to nemaju pravo jer je to svetac na čiju imovinu oni danas nasrću.

U otvorenom pismu predsedniku i premijeru, Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, dostavljenom Tanjugu, Milačić podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Vasilije Ostroški svetac čiji lik je aktuelni crnogorski predsednik poslednji put video u cetinjskom manastiru na Božić, 90-tih godina, dok je još, kako kaže, "bio svestan, klanjajući se i ljubeći krst u rukama mitropolita Amfilohija".

Istakao je i da verujući narod, predvođen mitropolitom jedine kanonske crkve u Crnoj Gori, mora da podiže mošti toga sveca da bi ih sačuvao zajedno sa čitavom crkvenom imovinom.

Obraćajući se čelnicima Crne Gore, Milačić kaže da oni nemaju pravo da govore o zloupotrebama Crkve, jer najavljenim zakonom o veroispovesti, kako kaže, otimaju ono što je njeno vekovima.

Podseća Milačić da upravo u testamentu Svetog Vasilija Ostroškog precizno piše od koga je i za koliko groša kupio zemlju i ostavio je Crkvi, koju, kako kaže, crnogorska vlast sada želi da otme.

Istakao je i da je na odluku da se mošti Svetog Vasilija Ostroškog donesu na crkveno-narodni sabor u Nikšiću, 21. decembra, Mitropoliju crnogorsku-primorsku naterala velika muka.

"Moramo da uradimo sve, kao narod, da zaštitimo što nam je ostalo, ono što nam je najpreče, da zaštitimo našu Crkvu i naše svece, pa i Svetog Vasilija Ostroškog na koga se ovim zakonom kidiše", naveo je Milačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mitropolija: DPS zastrašuje vernike uoči sabora u Nikšiću

Izvor: Danas, 13.Dec.2019

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da je zapanjena tonom i sadržajem saopštenja vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) povodom najave da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene na saboru u Nikšiću, ocenivši da ono služi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.