Migranti promenili rutu, Hrvatsku očekuje haos?

Izvor: Mondo, 10.Feb.2018, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti promenili rutu, Hrvatsku očekuje haos?

Zagrebački "Jutarnji list" piše o novoj smrtonosnoj balkanskoj ruti, kojom ilegalni migranti pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope, a koja prelazi preko Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Foto: Mondo/Goran Sivački

"Iako se o toj ruti u javnosti malo govori, ona je sve aktivnija i odnosi sve više ljudskih života", navodi se u reportaži lista.

Hrvatske vlasti migrante koji u tu zemlju uđu iz severozapadne Bosne smatraju pojedinačnim slučajevima ilegalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prelazaka državne granice, u Sloveniji misle da bi se moglo govoriti o novom kraku takozvane balkanske rute, dok su u BiH sigurni da je to nova ruta koju nazivaju "južna migrantska ruta".

Ona iz Grčke skreće prema Albaniji, a iz Crne Gore, preko mesta Nudo, ulazi u Aranđelovo i Trebinje, u Hercegovini.

Migranti zatim preko BiH, otvoreno javnim prevozom, autobusima i taksijima putuju do Velike Kladuše, nešto manje u Bihać.

Taj koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju, do slovenačke granice koja je udaljena svega oko 70 kilometara.

U Sloveniju, na područje Bele krajine, odnosno Črnomelja, ulaze preko reke Kupe.

Ruglo u centru grada: Prljavština i smrad (FOTO)

"Jutarnji list" konstatuje da, bez obzira na to kako ga nazivali, činjenice govore da je to novi pravac kojim se Zapada pokušavaju domoći nevoljnici iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja - sa sve većim udelom i građana Kosova.

Lani su ih u BiH evidentirali oko 800, sedam puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Tek svaki dvanaesti među njima je Sirijac, a prednjače Afrikanci (Alžir i Maroko) te Pakistanci i Avganistanci. Samo u Karlovackoj županiji su prošle godine uhvatili 202 migranta (u dve godine broj se učetvorostručio), a u januaru ove godine 21.

Broj osoba koje prolaze Hrvatskom zasigurno je višestruko veći od policijskih statistika, i to iz najmanje dva razloga, konstatuje se u tekstu.

Prvo, postoji određen broj koji nikad ne evidentira nijedna od triju zemalja, a drugo, ako BiH i Slovenija barataju brojkama koje su pet puta veće, jasno je da se sa njima mora računati i u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što kroz Hrvatsku putuju noću i mnogo opreznije, danju se skrivaju, a sve zbog straha od hrvatske policije, pa je u skladu s tim, i manji broj evidentiranih.

Proterali migrante iz sela!

To potvrđuju i informacije slovenačke policije. Na području policijske uprave Črnomelj policajci su prošle godine evidentirali svega šest slučajeva u kojima je preko Kupe ilegalno ušlo 14 migranata.

Samo u januaru i prvoj nedelji februara ove godine evidentirali su 22 slučaja i čak 112 migranata.

"Jutarnji list" navodi desetke slučajeva u kojima su meštani viđali grupe kako prolaze poljima i šumama, te provaljuju u vikendice tražeći zaklon od zime i policije. Barem dva slučaja završila su tragično.

Sve se to događa u zimskim mesecima, nepovoljnima za takvu vrstu putovanja. S obzirom na to, ali i na informacije iz Velike Kladuše gde su, uglavnom po privatnim objektima i u dve džamije, smeštene desetine migranata, a novi pristižu svakodnevno, Hrvatsku bi uskoro mogao zapljusnuti pravi migrantski talas, zaključuje zagrebački dnevnik.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.