Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešovita komisija za spornu imovinu

Podgorica -- Ministri odbrane Srbije i Crne Gore dogovorili se o formiranju mešovite komisije o međusobnim potraživanjima.

Dragan Šutanovac i Boro Vučinić na današnjem sastanku u Podgorici, posle potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, rekli da ta komisija treba da sagleda sve detalje vezane za deo imovine koji je sporan posle raspada zajedničke države, kako bi se došlo do konačnog dogovora, za koji su izrazili nadu da može da se postigne u dogledno vreme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je istakao Šutanovac, ta komisija će analizirati sve probleme koji mogu da budu materijalne prirode, kako bi se konačno napravio spisak šta su potraživanja, a šta realne mogućnosti.

"Mislim da neće biti problema da se to realizuje", ocenio je on, konstatujući da taj proces neće moći da se završi jednim razgovorom, ali da može u dogledno vreme.

Vučinić je rekao da su se predstavnici dva ministarstva danas dogovorili da određena potraživanja, imovinu i druga pitanja, nasleđena iz prethodnog perioda, rešavaju na vrlo otvoren način, "kroz jasno sagledavanje svih detalja i onog što postoji kao interes i jedne i druge strane.

On je konstatovao da je potpisivanjem sporazuma institucionalizovana mešovita komisija koja bi trebalo da reši pitanje imovine i izrazio uverenje da nerešena potraživanja neće opterećivati buduće odnose dve zemlje.

Prema rečima Vučinića, i Srbija i Crna Gora su stupanjem u program Partnerstvo za mir preuzele nove obaveze, a njihov temelj se gradi kroz kvalitet u regionalnoj saradnji.

"Crna Gora posvećena je saradnji sa zemljama regiona, a smatramo da sa Srbijom saradnja u oblasti odbrane treba da bude najsadržajnija i najbliža", ukazao je on i ocenio da bi to trebalo da bude primer kako treba da se sarađuje u toj oblasti.

Vučinić je istakao da Crna Gora ostaje zainteresovana za školovanje svog kadra na visokim vojnim školama u Beogradu, a Šutanovac je, izražavajući spremnost da se taj vid saradnje nastavi, ukazao da je to najbolji zalog za buduće odnose.

"Naša je ideja da školujemo kadrove za crnogorsku vojsku kao što školujemo kadrove za Bosnu i Hercegovinu, i šire", rekao je Šutanovac, najavljujući mogućnost da na Vojnoj akademiji u Beogradu ponovo studiraju budući oficiri iz arapskih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.