Mesić: Oluja bila legitimna akcija Hrvatske vojske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: "Oluja" bila legitimna akcija Hrvatske vojske

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je operacija "Oluja" 1995. godine bila legitimna akcija Hrvatske vojske i da bi bila neosnovana tužba Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde za etničko čišćenje i ratne zločine počinjene tokom operacije.

"Oluja se ne može porediti s našom tužbom protiv Srbije", ocenio je Mesić u intervjuu za hrvatsku državnu televiziju HRT.

Mesić je rekao da su mnogi hrvatski građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske nacionalnosti napustili Hrvatsku zajedno s JNA.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoć da će Srbija tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za etničko čišćenje i ratne zločine počinjene tokom operacije "Oluja" 1995. godine.

"Slažemo se da treba kazniti sve koji su počinili ratni zločin. Hrvatska je u tom smislu učinila sve što se od nje očekivalo i tražilo. Hrvatska vojska nije počinila genocid, Hrvatska vojska nije ušla u Srbiju, nije razarala sela u Srbiji, logori za građane Srbije nisu bili u Hrvatskoj, dok su u Srbiji postojali logori za Hrvate", rekao je Mesić.

Međunarodni sud pravde u Hagu proglasio se juče nadležnim za tužbu kojom Hrvatska tereti Srbiju za genocid koji je navodno počinjen tokom rata od 1991-1995. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.