Merčep ponovo umesto u zatvoru, letuje u banji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merčep ponovo umesto u zatvoru, letuje u banji

Osuđeni ratni zločinac, Tomislav Merčep, ponovo se umesto u zatvoru nalazi u banji, u Krapinskim Toplicama.

Hrvatski portal Index piše da je od pacijenata te banje saznao da se Merčep, kao i prošlog septembra, ponovo nalazi u tom lečilištu.

Najpoznatiji zločin Merčepove jedinice je ubistvo porodice Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca, na ulici. Njegovu ćerku Aleksandru su na Medvednici ubili i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bacili u jamu ispunjenu đubretom.

Zločinci nisu osuđeni zbog proceduralnih grešaka.

Tomislav Merčep još od Vukovara je bio poznat po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smenio, a njegovi saradnici ga u lisicama poslali za Zagreb.

Na Zagrebačkom sajmu imao je gotovo privatni koncentracioni logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je komandant posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu.

Pravosnažno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice.

Podseća se da je prošle godine Merčep u Krapinskim Toplicama bio od 1. avgusta do 15. septembra, punih mesec i po dana, a na "odmoru" od zatvora je bio i 2017.

"Zatvoreniku je na osnovu preporuke lekara odobreno lečenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u telima zatvorskog sistema", saopšteno je prošle godine iz Ministarstva pravosuđa, podseća portal i konstatuje da očito da nema sumnje da isto objašnjenje važi i za ovogodišnji višenedeljni boravak u banji.

Navodi se da Merčep, osim lekarske preporuke, ima i pomoć Ministarstva branitelja.

"Ministarstvo branitelja je u koordinaciji s sa zatvorom posredovalo u dogovaranju termina lečenja u spoljnoj zdravstvenoj ustanovi", bio je prošlogodišnji odgovor tog ministarstva.

Merčepu se, ukazuje Index, vreme provedeno u banji računa u odsluženje kazne, a tome se lani usprotivio portparol Županijskog suda u Sisku Željko Mlinarić koji je zadužen za praćenje Merčepove kazne.

On je tvrdio da se ratnom zločincu zatvor produžava za vreme provedeno na "letovanju u banji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKI KRVNIK OPET NA SLOBODI: Ratni zločinac Tomislav Merčep u banji umesto u zatvoru

Izvor: Kurir, 07.Sep.2019, 07:19

Najpoznatiji zločin Merčepove jedinice tokom ratnih devedesetih jeste ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.