Mektić: Zašto je sporan makedonski scenario u RS

Izvor: RTS, 17.Sep.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mektić: Zašto je sporan "makedonski scenario" u RS

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je, povodom "nekog vida bunta koji je opozicija iskazala u Narodnoj skupštini RS", da je za primenu "makedonskog scenarija u RS" pošto je u Makedoniji "pobedila demokratija", prenosi Fena.
Navodi se da je Mektić postavio pitanje "zašto se u parlamentu RS ne raspravlja o revizorskom izveštaju o stanju budžeta RS, ne objavljuju usvojene skupštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluke i ne odgovara na poslanička pitanja, pa ni osam do deset meseci".
"Opozicija je, kada nije imala drugi način da skrene pažnju na ova pitanja, iskazala neki vid bunta u Narodnoj skupštini RS. Nakon toga počele su optužbe da je reč o puču, 'makedonskom scenariju' za koji sam ja u RS", rekao je Mektić.
On je upitao "po čemu je sporan 'makedonski scenario'".
"Ja sam za taj scenario u RS. Tu je pobedila demokratija, na civilizovan i demokratski način uspostavljena nova vlada i rešavaju se strateška pitanja koja su bila u zastoju", rekao je Mektić.
On je dodao da "za svaki scenario samo da pobedi demokratija i u RS, da se reši pitanje njene izolacije, kriminala, nezaposlenosti i da narod ne odlazi sa tih prostora".
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da "nemiri u Narodnoj skupštini Republike Srpske jesu na neki način uvod u makedonski scenario i to upravo pre izbora, da bi vlast prevremeno bila povučena".
"Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom, ali ako se opozicija već poziva na zakon onda moraju da znaju da većina odlučuje", rekao je Dodik za RTRS.
On je naveo da su "iz opozicije već svi zaboravili šta je prvobitni uzrok prekida rada Skupštine, a to je vraćanje na dnevni red Konsolidovanog revizorskog izveštaja o izvršenju budžeta, koji bi trebalo da bude na narednom skupštinskom zasedanju".
Dodik je dodao i da "policija u sredu nije kršila profesionalne kodekse delovanja, i da je postupala prema zahtevima predsednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića".
RTRS je naveo da je "sednica Narodne skupštine Republike Srpske održana uprkos pokušaju opozicije da spreči njen rad, a usvojeno je više zakonskih predloga".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mektić: Što je sporan "makedonski scenario",neka bude i u RS

Izvor: Večernje novosti, 17.Sep.2017

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je, povodom "nekog vida bunta koji je opozicija iskazala u Narodnoj skupštini RS", da je za primenu "makedonskog scenarija u RS" pošto je u Makedoniji "pobedila demokratija" Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.