Mektić: Migranti iz Vučjaka neće biti izmešteni kod Bihaća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mektić: Migranti iz Vučjaka neće biti izmešteni kod Bihaća

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da su netačne informacije da će narednih dana doći do izmeštanja dela migranata u prihvatne centre BIRA u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

Kako je rekao, u tim prihvatnim centrima za to nema kapaciteta, ali je prioritet ministarstva da se kamp "Vučjak" što pre zatvori.

"Radimo na tome da uspostavimo još dva prihvatna centra van Unsko-sanskog kantona i migrante iz tog kampa izmestimo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njih. U naredna dva do tri dana stvoriće se dodatni kapaciteti unutar postojećih prihvatnih centara u Sarajevu i deo migranata iz kampa 'Vučjak' će tamo biti prebačen", rekao je Mektić za Radio Slobodna Evropa.

On je potvrdio da kampovi BIRA u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši moraju da ostanu u funkciji i nakon 15. novembra, jer trenutno nema drugog načina za zbrinjavanje migranata iz tih kampova.

Klix: Migranti se sele zbog pritisaka međunarodne zajednice

Sarajevski portal Klix piše da će kamp Vučjak ćeu narednim danima biti zatvoren, da se migranti sele na tri lokacije, a da je odluka doneta zbog konstantnih pritisaka međunarodne zajednice.

Tako će, navodi se, oko 800 migranata koji trenutno borave na Vučjaku biti raspoređeni u postojeće prihvatne centre, sve do formiranja novog i adekvatnog objekta za smeštaj migranata.

Navodi se da će najveći deo migranata biti premešten u Biru na području Bihaća i Miral u Velikoj Kladuši.

S obzirom na to da za sve njih neće biti mesta u ova dva prihvatna centra, jedan deo biće prebačen u Ušivak na području Hadžića, kod Sarajeva.

Agić: Izgleda da je nekima cilj da dođe do iseljavanja Srba

Predsednik Skupštine opštine Istočni Drvar, Duško Agić, rekao je danas da ova opština podržava Srbe u Federaciji BiH u nameri da spreče da srpsko selo Lipa kod Bihaća postane migrantski centar, ocenjujući da bi prebacivanje migranata na ovo područje dovelo do iseljavanja Srba, što je nekima izgleda cilj.

"Iako smo opština u Republici Srpskoj, dajemo punu podršku Srbima koji ne žele da migranti budu prebačeni iz Bihaća u srpsko selo Lipa. Time bi se srpsko stanovništvo u Federaciji ponovo moralo seliti sa svojih ognjišta, a to je izgleda nečiji cilj", rekao je Agić za Srnu, prenela je RTRS.

On ističe da su Srbi u FBiH stalno izloženi nedaćama i da se muke koje godinama proživljavaju stalno ponavljaju.

"Izgleda da je jedini problem što smo Srbi i što pripadamo entitetu u kojem smo svedeni na statističku grešku. Federalne vlasti svakodnevno vrše torturu nad povratnicima, a mi samo želimo slobodu i da živimo na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Agić.

Dodao je da opština Istočni Drvar podržava stav srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, i kao i on smatraju da je neprihvatljivo da migrantski kampovi budu formirani u srpskim naseljima i da će se predstavnici Republike Srpske tome suprotstaviti.

Agić je naglasio da Srbi u federalnim opštinama koje se nalaze u blizini Istočnog Drvara imaju veliku podršku ove opštine.

Gradsko veće Bihaća dalo je saglasnost da na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

Lokacija je predložena sa namerom da migranti budu izmešteni van naseljenih područja u Bihaću.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da će se Srbi organizovati i po svaku cenu sprečiti da migranti iz Bihaća budu prebačeni u srpsko selo Lipa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.