Medved: Ne vidim razlog za izvinjenje Šerbedžiji

Izvor: RTS, 27.Dec.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medved: Ne vidim razlog za izvinjenje Šerbedžiji

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da pitanje spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški usklik "Za dom spremni", treba rešiti na način kako je to predložio premijer Andrej Plenković i poručio da ne vidi razlog da se izvini glumcu Radetu Šerbedžiji.
Tomo Medved je za zagrebački Večernji list rekao da pitanje spomen-ploče u Jasenovcu nije pitanje koje treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politizovati.

"Predsednik Vlade (Andrej Plenković) je jasno i precizno izneo da pitanje spomen-ploče u Jasenovcu treba rešiti institucionalno, na sadržajan, kvalitetan i konsenzualan način. To nije pitanje oko kojega se sme politizovati i posebno je važno staviti ga u kontekst vremena uzimajući ulogu HOS-a kao jedinice koja je dala veliki doprinos u 'domovinskom ratu' i odajući pijetet onima koji su na tom mestu položili svoje živote", rekao je Medved.
Plenković je ranije rekao da će za rešenje pitanja pomenute ploče tražiti zakonsko rešenje, te da će predložiti formiranje Komisije koja će se baviti svim totalitarnim režimima.
Govoreći o izvinjenju koje mu je tražio Šerbedžija, Medved kaže da je dužan da reaguje ako se, kako je naveo, neko na neodgovarajući način izjašnjava o oružanim sukobima u Hrvatskoj i hrvatskim veteranima.
Nema, kazao je, nameru da ćuti kada neko "pljuje žrtve 'domovinskog rata' u Hrvatskoj", kao i da ne vidi razlog za izvinjenje Šerbedžiji, jer svojom reakcijom, smatra, nije nikoga povredio.
Šerbedžija se, naime, nedavno našao na udaru hrvatskih veterana zato što je na predstavljanju svoje nove knjige "Stranac" na Beogradskom sajmu rekao, između ostalog, da je strašno da ovde ima toliko talentovanih i vrednih ljudi, vrhunskih sportista i umetnika, a da smo ipak uspeli da zaratimo sa sopstvenom braćom.
"Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. veka", rekao je Šerbedžija.
Nakon toga, više hrvatskih udruženja veterana zatražilo je od MUP-a zabranu nastupa i delovanja glumca Radeta Šerbedžije u Hrvatskoj na najmanje pet godina.
U pamfletu koji su potpisali stoji da se zabrana traži "zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prouzrokovane revoltom branitelja i njihovih udruženja isprovociranih javnim nastupima Šerbedžije".
Nakon toga glumac je preko svog advokata tražio izvinjenje od ministra Medveda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Medved: Ne vidim razlog za izvinjenje Šerbedžiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2016

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da pitanje spomen ploče HOS-a mu Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški usklik "Za dom spremni" treba rešiti na način kako je to predložio premijer Andrej Plenković i poručio da ne vidi razlog da se izvini poznatom glumcu Radetu Šerbedžiji...Medved...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.