Martiću uručena hrvatska optužnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martiću uručena hrvatska optužnica

ZAGREB -

Bivšem vođi Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću je u zatvoru u Estoniji, gde izdržava 35-godišnju kaznu zbog ratnog zločina, uručena hrvatska optužnica za raketno gađanje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog 1995, posle akcije Bljesak 1995. godine, javili su danas hrvatski mediji.

Sudija Rajka Tomerlin-Almer koja vodi predmet Milana Martića, potvrdila je za agenciju Hina da je dobila potvrdu estonskih vlasti da je Martić upoznat s optužnicom koju je protiv njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Milana Čeleketića pre sedam godina podiglo zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo.

"Ovo smatram običnom provokacijom i ne prihvatam je", napisao je Martić na dokumentu koji je juče stigao iz Estonije, ali je iz dopisa očito da je Martić optužnicu odbio da preuzme, navodi Hina.

Sudija Tomerlin-Almer rekla je, međutim, da smatra da mu je optužnica uredno dostavljena, te se postupak može nastaviti budući da je Martićev advokat uložio prigovor o kojem vanraspravno veće ne može da odlučuje dok se optužioca ne dostavi optuženiku.

"Ako optužnica bude potvrđena, od estonskih vlasti ću tražiti privremeno izručenje i transfer optuženog kako bi mu se moglo suditi", rekla je Tomerlin-Almer i dodala da je to malo verovatno.

Verovatnije je da će se 55-godišnjem Martiću suditi u odsutnosti.

Tribunal u Hagu je osudio Martića na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj početkom 1990-tih, a u Šibeniku je 1993. u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkih akcija i progona Hrvata iz kninskih sela Vrpolja i Potkonja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.