Marginalizacija Srba bila projekat BiH

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Marginalizacija Srba bila projekat BiH''

Na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas je svedok optužbe, bivši pripadnik Unprofora Entoni Banberi, tvrdio da su se muslimani zalagali za multietničku državu, što je Karadžić negirao, istakavši da je njihov cilj bio marginalizacija Srba i da je to bio njihov državni projekat.

Karadžić je predočio transkript sa sastanka Ejupa Ganića i Franje Tuđmana, 29. aprila 1995. godine, na kome je Ganić rekao Tuđmanu da će jačanjem federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpski entitet biti marginalizovan i zatražio više naoružanja, jer, kako je rekao, "sada imamo generaciju koju bi gurnuli u rat, da ratuju više".

"To je dokaz da je marginalizacija Srba bila državni projekat", naglasio je Karadžić, a svedok je odgovorio da ne može da zna šta je Ganić mislio pod rečju "marginalizacija" i da ta reč ima više značenja.

Banberi je od aprila 1994. godine do kraja sukoba u BiH najpre bio oficir za civilne poslove Unprofora, a potom pomoćnik Jasušija Akašija, specijalnog izvestioca generalnog sekretara UN Butrosa Galija. Banberi je danas pomoćnik generalnog sekretara Ban Ki Muna za podršku akcijama UN na terenu.

Banberi je u svojoj izjavi naveo da su srpske snage držale stanovništvo Sarajeva kao taoca, da su imali moć nad Unproforom kada je u pitanju bilo kretanja humanitarnih konvoja u enklave, pošto je Unprofor morao s njima da pregovara o propuštanju konvoja ili o otvaranju aerodroma, a zauzvrat bi Srbi tražili ustupke.

"Morali smo da damo detaljne informacije šta je u konvoju, koliko kamiona ima, broj tablica i slično", rekao je svedok i dodao da je Unprofor predlagao šta će se konvojima u enklave dovoziti, ali da su Srbi bili ti koji su odlučivali o tome.

Njihova poruka nama bila je "vi trpite ova ograničenja, jer je bosanska vlada učinila nešto pogrešno, vi utičite na njih i biće vam bolje", naglasio je Banberi.

On tvrdi da je bilo proterivanja na etničkoj osnovi iz Bjeljine, Banjaluke i Sanskog Mosta, te da protesti Unprofora i UNHCR nisu imali nikakvog uticaja na srpsko rukovodstvo i da su se proterivanja i posle protesta nastavljala.

Banberi je rekao da je, pošto u martu 1995. godine politički proces nije doneo rezultate, srpsko rukovodstvo shvatilo da političkim putem ne mogu da ostvare svoje ciljeve i da treba da pređu na vojna sredstva.

"To znači da je vojno rukovodstvo imalo dominantnu ulogu nad civilnim rukovodstvom", kazao je svedok.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid i druge ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine, biće nastavljeno sutra unakrsnim ispitivanjem Banberija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Karadžić: Marginalizacija Srba bila državni projekat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2011

HAG -..Na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas je svedok optužbe, bivši pripadnik Unprofora Entoni Banberi, tvrdio da su se muslimani zalagali za multietničku državu, što je Karadžić negirao, istakavši da je njihov cilj bio marginalizacija Srba i da je to bio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.