Izvor: B92, 04.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastir pod blokadom

Beograd -- Verska informativna agencija (VIA) javila je da je svetogorski zilotski manastir Esfigmen i dalje pod potpunom blokadom grčkih snaga bezbednosti.

Oni traže da buntovni monasi napuste manastir pre njegove slave Spasovdana. Bratstvo koje predvodi iguman Metodije nema nameru da "kapitulira", navedeno je u saopštenju, uz procenu da je u manastiru najmanje sto monaha i iskušenika.

"Esfigmeniti ne uživaju podršku nijednog od dvadesetak svetogorskih manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svom otporu carigradskom patrijarhu Vartolomeju, koga optužuju za 'izdaju pravoslavlja', ekumenizam i modernizam", prenela je VIA.

Manastir Esfigmen je u jučerašnjem saopštenju naveo da je opkoljen "stotinama naoružanih grčkih policajaca" i da su svi prilazni putevi i staze presečeni, kao i da se akcija sprovodi na osnovu odluke vlade u Atini da se sadašnje buntovno monaško bratstvo ukloni iz manastira i zameni drugim.

Prema navodima agencije koja se poziva na monahe, grčke vlasti su prekinule telefonske linije manastira, ometa se mobilna telefonija i sprečava snabdevanje hranom.

Prosle sedmice nadležni grčki državni tužilac Vasilis Floridis uputio je monasima pismo sa nalogom da odu i zapretio "odstranjivanjem" ako odbiju.

Manastir je na početku blokade objavio telefonske i faks brojeve i elektronske adrese osoba koje krivi za nastalo stanje, među kojima su premijer Grčke Kostas Karamanlis i ministarka inostranih poslova Dora Bakojani, kao i carigradski patrijarh Vartolomej.

VIA navodi da je bratstvo manastira Esfigmena centar suprotstavljanja ekumenizmu i modernizmu u pravoslavlju. Ono ne odobrava bilo kakva međuhrišćanska susretanja sa rimokatolicima i protestantima a anatemiše i Svetski savet crkava. Iako je obavezno da molitveno pominje nadležnog arhijereja, patrijarha Vartolomeja, ono to odbija, smatrajući ga jeretikom i otpalim od "čistote vere".

U redosledu dvadesetak svetogorskih manastira, Esfigmen je na osamnaestom mestu, nikada nije bio zastupljen u upravi monaške republike.

Njegovo prvo spominjanje potiče iz 1045. godine.

Manastir uživa simpatije i podršku grčkih starokalendaraca koje Grčka pravoslavna crka, kao i druge crkve, svrstava u raskolnike.

Podršku mu daju svi koji sebe označavaju zilotima, revniteljima, dok ih grčka vlada smatra fundamentalistima koji remete poredak i protive se legalnoj jerarhiji.

Manastir se nalazi nekoliko kilometara od Hilandara, s kojim je tokom istorije uvek bio u bliskim kontaktima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetogorski manastir Esfigmen pod blokadom

Izvor: Blic, 05.Jun.2008, 10:37

Verska informativna agencija (VIA) javila je da je svetogorski zilotski manastir Esfigmen i dalje pod potpunom blokadom grčkih snaga bezbednosti koje traže da buntovni monasi napuste manastir pre njegove slave Spasovdana.....Verska informativna agencija (VIA) javila je da je svetogorski zilotski manastir...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.