Makedonija traži od Albanije da vrati ikone

Izvor: RTS, 12.Jan.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija traži od Albanije da vrati ikone

Makedonija je podnela Albaniji zvaničan zahtev za vraćanje 20 ikona od neprocenjive vrednosti, koje su vlasništvo te republike, prenela je TV Telma.
Ikone je albanska policija zaplenila u policijskoj akciji "Ikona" 2013. godine zajedno sa velikim brojem ikona i crkvenih predmeta.
Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije je preko Ministarstva za pravdu Makedonije podnelo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadležnom sudu u Tirani zvaničan zahtev za povratak tih ikona neprocenjive vrednosti, u skladu da Evropskom konvencijom o međunarodnoj pravnoj pomoći.
U decembru 2013. godine, na sastanku albanske i makedonske policije, preneta je informacija da postoji mogućnost da je među velikim brojem predmeta neprocenjive vrednosti zaplenjenih u akciji "Ikona" i 20 ikona koje ne potiču iz Albanije.
Takođe, navedeno je i da postoji mogućnost da su ukradene iz crkava i manastira koji se nalaze u zapadnom delu Makedonije, pošto je više uhapšenih pripadnika te kriminalne grupe "operisalo" i na toj teritoriji.
Po dobijanju te informacije, makedonski eksperti su pregledali zaplenjene ikone i potvrdili da 20 ikona potiče iz zapadnog dela Makedonije i da se radi o originalnim ikonama.
Daljom istragom je utvrđeno iz kojih crkava i manastira, na koji način i u kom vremenskom periodu su ikone ukradene i zatim iznete iz Makedonije.
Početkom 2014. godine, na sastanku u Tirani, makedonski tužilac Osnovnog javnog tužilaštva je svom kolegi u Tirani dostavio nalaz veštačenja i mišljenje o poreklu, originalnosti i vrednosti tih ikona koje predstavljaju kulturno nasleđe i vlasništvo Republike Makedonije.
Dostavljen je i dokaz o poreklu, vremenu i načinu na koji su utvrđeni materijalni tragovi.
U jesen prošle godine je nadležni sud u Tirani doneo pravosnažnu osuđujuću presudu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makedonija traži od Albanije da vrati ikone

Izvor: Studio B, 12.Jan.2016

Makedonija je podnela Albaniji zvaničan zahtev za vraćanje 20 ikona od neprocenjive vrednosti, koje su vlasništvo te republike, prenela je TV Telma...Ikone je albanska policija zaplenila u policijskoj akciji "Ikona" 2013. godine zajedno sa velikim brojem ikona i crkvenih predmeta...Osnovno javno tužilaštvo...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.