Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija oštro na Čekuovu izjavu

Skoplje -- Granica Srbije i Makedonije ponovo je dovela do nesuglasica Prištine i Skoplja.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da će demarkacija granice biti obavljena po utvrđivanju statusa Kosova i ponovio da ne priznaje sporazum o granici Srbije i Crne Gore i Makedonije u delu prema Kosovu.

Čeku je to izjavio tokom posete selu Debelde, u opštini Vitina, na granici s Makedonijom. "Kosovo želi da s Makedonijom ima izuzetno dobre odnose i Makedoniju smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strateškim partnerom, pa će pitanje granice biti rešeno na osnovu tog partnerstva i bez tenzija", izjavio je Čeku.

Na takve Čekuoove izjave reagovali su i zvanični predstavnici Makedonije. Kako za B92 javlja Safet Biševac, predsednik Makedonije Branko Crvenkovski izjavio je da Čeku ne može da priznaje ili ne priznaje nešto što je verifikovala međunarodna zajednica i dodao da takve izjave nisu dobrosusedske i ne doprinose regionalnoj stabilnosti.

Premijer Vlado Bučkovski izjavio je da će razgovarati s Čekuom i potom oceniti da li bi njegova poseta Skoplju 5. maja bila produktivna.

Beriša: O granici posle statusa

Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je da će sporna pitanja koja se tiču granice SCG i Makedonije, u delu prema Kosovu, biti rešena po utvrđivanju političkog statusa Kosova i da se povodom tog pitanja nepotrebno diže velika prašina. Beriša je za RTV 21 u Prištini izjavio da je Kosovo zainteresovano za dobre odnose sa svim susedima, posebno s Makedonijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.