Makedonija: 20 godina nezavisnosti

Izvor: B92, 08.Sep.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: 20 godina nezavisnosti

Skoplje -- Makedonija danas obeležela 20 godina od proglašenja nezavisnosti, a premijer Nikola Gruevski apelovao na nacionalno jedinstvo u sporu oko imena sa Grčkom.

Makedonija je proglasila nezavisnost i izašla iz SFRJ 8. septembra 1991. godine kada se 95 odsto građana na referendumu izjasnilo za nezavisnost.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski apelovao je večeras na sve građane i političke faktore u zemlji da se ujedine u nalaženju rešenja u sporu sa Grčkom oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imena države.

"Hajde da se ujedinimo oko tog pitanja, da budemo jedinstveni. Hajde da nađemo rešenje koje neće uticati na naš identitet i neka to bude potvrđeno na referendumu na kome će se većina građana u Makedoniji izjasniti za takvo rešenje", rekao je Gruevski na proslavi u Skoplju povodom 20. godišnjice od nezavisnosti Makedonije.

U toku dana otvoreno je više zdanja u centru Skoplja koji su u sklopu projekta "Skoplje 2014". Deklaracija o nezavisnosti koja je izglasana 1991. godine prenesena je u Muzej revolucionarne borbe.

Na ulicama Skoplja bila je organizovana parada Vojske Makedonije, a na glavnom trgu u gradu svečano je puštena fontana koja se nalazi ispod statue "Ratnik na konju" koja predstavlja Aleksandra Velikog.

Proslava 20 godina nezavisnosti Makedonije (Foto: Tanjug)

Povodom jubileja, pušten je u rad rekonstruisani aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, a grad je dobio nove autobuse za javni prevoz.

Osmog septembra 1991. godine u Makedoniji je organizovan referendum za osamostaljenje od bivše jugoslovenske federacije. Na referendumu je glasalo vise od 80 procenata građana, od kojih je preko 95 odsto glasalo za otcepljenje i nezavisnost Makedonije. Od tada se taj dan slavi kao Dan nezavisnosti.

Opozicione partije nisu učestvovale na večerašnjoj proslavi sa obrazloženjem da je ona organizovana kao partijska proslava vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.