Makedoncima se sviđa ideja o kanalu

Izvor: Mondo, 15.Mar.2013, 04:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedoncima se sviđa ideja o kanalu

Srpska delegacija predstavila je danas u Skoplju planove za projekat koridora Dunav-Morava-Vardar, kako bi se ponovo pokrenula ta ideja od strateškog značaja za ceo region.

Učestvujući u radu konferencije "Konektivna Evropa-Odgovor CEFTA regiona" u Skoplju, v.d. direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić predstavio je planove za taj koridor.

Inicijativa je naišla na izuzetno dobar prijem kod učesnika konferencije, ocenjuje se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i dodaje da je taj projekat predstavljen u okviru segmenta Panevropski koridori 8 i 10 kao linije života CEFTA.

Osim istorijskog prikaza i evropskog pristupa ideje, Dunčić je učesnike konferencije upoznao sa koracima koje preduzima Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije da bi se ponovo pokrenula ta ideja od strateškog značaja za ceo region.

Ministar Milan Bačević na osnovu ovlašćenja Vlade Srbije, tokom nedavne posete Kini, potpisao je sa državnom kineskom kompanijom Čajna džesuba korporejšn Protokol za izgradnju studije opravdanosti izgradnje plovnog kanala na Moravi.

To predstavlja veoma značajan korak na realizaciji te ideje, ističe se u saopštenju i dodaje da potpisani Protokol, Srbiju finansijski ne obavezuje, a nakon izrade studije biće jasno da li i pod kojim uslovima postoje mogućnosti za realizaciju tog multifunkcionalnog projekta.

Republička agencija za prostorno planiranje počela je pripremu potrebne dokumentacije za izradu prostornog plana područja posebne namene.

Izgradnjom tog plovnog puta, zajedno sa glavnim, evropskim plovnim putem Rajna- Majna- Dunav, skratio bi se put evropske unutrašnje plovidbe sa istočnim delom Sredozemnog mora, Bliskim istokom i Sueckim kanalom, navodi se u saopštenju.

Konferencija "Konektivna Evrpa- Odgovor CEFTA regiona" organizovala je Privredna komora Makedonije, sa ciljem pokretanja inicijative za razvoj transportne infrastrukture u regionu.

Konferencija je održana na osnovu programa partnerskih projekata Unije nemačkih industrijskih i trgovinskih komora, a glavna tema skupa bila je implementacija programa CEFT-a, sa ciljem unapređenja internacionalizacije ekonomija u jugoistočnoj Evropi.

Na skupu je bilo reči o potrebi povezivanja transportne infrastrukture regiona, radi unapređenja saradnje, uz stvarnje uslova za brži razvoj, navodi se u saopštenju.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.