Makedonci sad moraju da zamene sunce!

Izvor: Mondo, 13.Avg.2019, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci sad moraju da "zamene sunce"!

Vlada Severne Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da sa svih javnih mesta uklone antičke simbole sunca Vergine, koje je do 1995. godine bilo deo makedonske državne zastave.

Foto: MONDO, Lana Stošić Makedonsko sunce sad obvezno

Makedonski mediji pišu da je sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi novog imena.

Vlada Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama (sporazum sa Grčkom koji otvara vrata NATO-u i ulasku u EU), uklone ovaj simbol sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

TVRDE DA SU MAKEDONCI: Protest iz Severne Makedonije

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se, doduše u plavo-beloj kombinaciji, nalazi na zastavi grčke geografske oblasti Makedonije (Makedonija ne postoji u Grčkoj kao administrativna oblast).

Makedonac Bugarinu: "LJUBAVI, kako si mi"? (VIDEO)

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen "makedonskim suncem", prenosi RTS.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji.

Sofija: "Makedonce izmislili komunisti i srbomani!"

Poslednjih godina simbol sunca Vergine mogao se videti samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE, koji se protivi sporazumu sa Grčkom i promeni imena zemlje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.