Viši organi vlasti transparentniji nego lokalne samouprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viši organi vlasti transparentniji nego lokalne samouprave

Iako se očekuje da otvorenost organa vlasti raste kako se ide ka nižim organizacionim nivoima, jer su oni u direktnom kontaktu sa građanima, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da rezultati njegove analize pokazuju suprotno.

Lokalne samouprave u Srbiji ispunjavaju samo 39 procenata postavljenih indikatora otvorenosti, prema istraživanju koje je CRTA sprovela na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 42 lokalne samouprave, u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa parterima iz regionalne mreže organizacija civilnog društva "ActionSEE".

Analiza je obuhvatila ocenu stanja u četiri oblasti: transparentnosti, pristupačnosti, integritetu i učinkovitosti, navodi se u saopštenju CRTA-e.

Kada je reč o transparentnosti, lokalne samouprave ispunjavaju 44 odsto indikatora.

Dok je transparentnost nešto veća po pitanju dostupnosti organizacionih informacija i javnih nabavki, najslabiji skor jedinice lokalne samouprave imaju u oblasti budžetske transparentnosti.

Najveći problem lokalnih vlasti u oblasti transparentnosti budžeta predstavljaju konsultacije sa građanima.

Samo dve od ukupnog broja posmatranih lokalnih samouprava održavaju konsultacije s građanima o nacrtu budžeta i poziv na konsultacije objavljuju na veb sajtu, dok 93 odsto njih ne objavljuje građanski budžet.

U pogledu pristupačnosti, lokalne samouprave ispunjavaju trećinu indikatora.

Info centar koji bi trebalo da olakša komunikaciju građana sa lokalnim vlastima i skrati vreme rešavanja prijavljenih problema uspostavljen je u veoma malom broju lokalnih samouprava.

Više od polovine posmatranih gradova i opština nema stalni termin za konsultacije (otvorena vrata) sa predsednikom opštine. Velika većina lokalnih samouprava nema mesečni bilten putem kojeg bi se građani informisali o njihovom radu, ali su društvene mreže prepoznate kao mogućnost za jačanje interakcije sa građanima i većina gradova i opština je otvorila profile na Fejsbuku i Tviteru, navodi se u analizi.

Integritet jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, meren postojanjem i stepenom funkcionisanja mehanizama za sprečavanje sukoba interesa, takođe je na veoma niskom nivou.

Lokalne samouprave ispunjavaju svega 24 odsto postavljenih indikatora koji se odnose na: objavljivanje informacija o imovini i prihodima lokalnih funkcionera, postojanje i dostupnost lokalnih strategija za borbu protiv korupcije i instrumenata za njihovu implementaciju i nadzor nadležnih organa, kao i omogućavanje građanima da prijavljuju korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Najveći skor je ostvaren u pogledu ispunjanjavanja indikatora koji se odnosi na dostupnost informacija o imovini i prihodima funkcionera, što je omogućeno njihovim objavljivanjem na internet portalu republičke Agencije za borbu protiv korupcije.

U pogledu učinkovitosti rada, ispunjenost indikatora značajno varira u odnosu na posmatranu podoblast. U pogledu strateškog planiranja više od polovine lokalnih samouprava iz uzorka je razvilo i usvojilo strateški plan u kom su postavljeni ciljevi razvoja, a koji je odobren od strane gradonačelnika ili predsednika opštine i vladajuće većine.

Što se tiče procedure izveštavanja, indikatori su u potpunosti ispunjeni, s obzirom na to da su vezani za postojeći pravni okvir. Zakon o lokalnoj samoupravi obavezuje predsednika opštine da redovno izveštava skupštinu opštine, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine opštine.

Prikupljanje podataka sprovedeno je u u periodu od oktobra do kraja decembra 2016. godine, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.