Novi svedoci na suđenju Karadžiću

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2010, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi svedoci na suđenju Karadžiću

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće nastavljeno sutra u Haškom tribunalu, kada bi optužba kao svedoka trebalo da izvede Fatimu Zaimović, koja je u toku rata radila kao glavna sestra na Odeljenju dečije hirurgije u bolnici Koševo u Sarajevu.

Zaimovićevu je tužilaštvo pozvalo da pruži iskaz o granatiranju i snajperskoj kampanji protiv civilnog stanovništva i posledicama po građane, uključujući nju i njenu porodicu. Ona će opisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pod kojim uslovima je bolnica Koševo radila u toku rata i govoriti o pojedinim incidentima u gradu.

Zastupnik optužbe će je ispitivati pola časa. Zaimovićeva je ranije svedočila na suđenju generalu Stanislavu Galiću.

Tužilaštvo je najavilo da će nakon toga svedočiti bivši politički savetnik komandanta UNPROFR-a u BiH Dejvid Harland, koji je i autor izveštaja UN o Srebrenici.

Harland je u novembru 2003. godine u Hagu svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a 2007. na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Tužilaštvo je za glavno ispitivanje tražilo četiri časa, dok je Karadžićeva procena da će mu za unakrsno ispitivanje trebati 14 časova, odnosno puna četiri sudska radna dana.

Karadžića, koji se pred sudom sam zastupa, optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Na suđenju su do sada svedočili Ahmet Zulić, iz Sanskog Mosta, zatim Sulejman Crnčalo koji je tokom rata proteran sa Pala, zatim zaštićeni svedok pod pseudonimom, kao i američki diplomata Herbert OKun koji je bio zamenik nekadašenjeg specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Sajrusa Vensa.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje bivšeg novinara Skaj nuza Arnaut van Lindena, zatim bivšeg šefa EU posmatračke misije u BIH Colm Dojl, američki profesori Robert Donia i Džon Vilson, kao i penzionisani britanski general Majkl Rous koji je bio komadant Unprofora i druge.

Deseti predloženi na spisku svedoka koje predlaže tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčio Mandić koji će imati četiri sata na raspolaganju za svedočenje, odnosno da odgovara na unakrsna pitanja tužilaštvai Karadžića koji se brani sam.

Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH, a dokazni postupak počeo je 13. aprila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predata lista prvih 30 svedoka na sudjenju Karadžiću

Izvor: S media, 03.Maj.2010

Sudjenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo bi da se nastavi u sredu 5. maja u Haškom tribunalu saslušanjem petog svedoka optužbe. ..Na sudjenju su do sada svedočili Ahmet Zulić, iz Sanskog Mosta, zatim Sulejman Crnčalo koji je tokom rata proteran sa Pala, zatim...

Nastavak na S media...

Predata lista prvih 30 svedoka na suđenju Karadžiću

Izvor: SrbijaNet.rs, 03.Maj.2010

Sudjenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude nastavljeno u sredu, 5. maja, u Haškom tribunalu saslušanjem petog svedoka optužbe. Na sudjenju su do sada svedočili Ahmet Zulić, iz Sanskog Mosta, zatim Sulejman Crnčalo koji je tokom rata proteran

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.