Linta: U Hrvatskoj uzurpiraju šume proteranih Srba

Izvor: RTS, 16.Mar.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: U Hrvatskoj uzurpiraju šume proteranih Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u Hrvatskoj prisutna uzurpacija šuma proteranih Srba.
U poslednje vreme to je posebno uočljivo na području četiri sela u opštini Donji Lapac tj. Bušević, Kestenovac, Donji Štrpci i Veliko Seoce, koji su posle Drugog svetskog rata dogovorom SR Hrvatske i SR Bosne i Hercegovine pripojeni Hrvatskoj, navodi Linta. 

U pitanju je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << područje leve obale reke Une i jednog od najlepših vodopada na području bivše Jugoslavije Štrbačkog buka. Srbi su na ovom području vodili vekovnu brigu o svojim imanjima i šumi verujući da država neće da koristi nerešene imovinsko-pravne odnose i da bespravno seče šumu, istakao je Linta.
Nažalost, dodaje Linta, Hrvatske šume koriste nerešeno pitanje katastra i zemljišnih knjiga i vrše bespravnu seču i otuđenje velike količine drvne mase bez znanja i odborenja vlasnika ili suvlasnika. Činjenice pokazuju da se seče šuma čiji su vlasnici Srbi dok se ostale površine ne diraju. 
Linta ističe da je proteranim Srbima potrebno mnogo novca i vremena da bi sudskim putem dokazali svoje vlasništvo. 
Ako se uzme u obzir da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano, što potvrđuju brojne činjenice, jasno je da proterani Srbi nemaju gotovo nikakve šanse da se u borbi sa Hrvatskim šumama izbore za pravdu i zaštite svoju imovinu, ukazao je Linta.
Vlasnici šuma u četiri navedena srpska sela tvrde da je osamdesetih godina prošlog veka izvršeno avio-snimanje tog područja i da su avio-snimci negde sakriveni.
Linta traži da Hrvatska upotrebi navedene avio-snimke, na kojima se jasno vide sva obeležena imanja vlasnika ili suvlasnika, da se reši pitanje vlasništva u zemljišnjim knjigama. Na taj način bi se konačno sprečila dalja uzurpacija šuma proteranih Srba od strane pravnih i fizičkih lica. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.